AKTUELNO

Gosti Nacionalnog dnevnika Miroslav Bijegović i Miodrag Linta istakli su da su sva dešavanja kojih smo svedoci prethodnih dana, samo deo specijalnog rata koji se vodi kako bi se u Srbiji promenio aktuelni režim i na čelo države doveli ljudi kojima bi zapadne sile mogle da manipulišu. U tom slučaju, priznanje nezavisnosti KiM od strane Srbije bilo bi izuzetno olakšano i gotovo zagarantovano.

Prethodnih dana bili smo svedoci protesta zbog navodnog poskupljenja goriva, lažnih vesti o zatrovanoj vodi u Beogradu, kao i navodnog nestanka novinara Stefana Cvetkovića. U naslovima provejava termin "specijalni rat", a dekan fakulteta "Edukons" Miroslav Bijegović slaže se da se u Srbiji vodi upravo ovakva vrsta rata.

- Srbija se nalazi u psihološko-propagandnoj aktivnosti u poslednjih šest meseci, tačnije od ubistva Olivera Ivanovića. Sve što se dešava ima za cilj da vlast i predsednik Vučić popuste u odlučujućim momentima, pre svega oko pitanja Kosovo. Velike sile žele njegovu totalnu nezavisnost i priznanje iste od strane Srbije - kaže Bijegović za Pink.

Kaže da dosad velike sile Srbiju nisu uspele da nateraju da prizna Kosovo, pa se sada bore da promene aktuelni režim.

- U ovome im pomažu pojedinci iz Srbije, ali oni naravno ne mogu sami, već iza njih stoje velike službe kao što je CIA - kaže dekan "Edukonsa", dodajući da se država dosad odlično nosila sa ovim negativnim dešavanjima, te da su reakcije pravovremene.

Foto: TV Pink

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta slaže se da je cilj svih aktivnosti destabilizacija Srbije i slabljenje aktuelne vlasti.

Žele da se reši pitanje KiM. Svedoci smo da zapadne sile punih 27 godina vode politiku duplih standarda, gde su Srbi označeni kao agresori, a ostali kao žrtve koje su vodile oslobodilačke ratove. Žele da Srbija prizna lažnu državu Kosovo i dopusti njenu stolicu u UN. Verujem da će se aktuelna vlast odupreti ovome i da će insistirati na dijalogu i kompromisu koje je dugoročno održivo i doprinosi jačanju mira i stabilnosti - kaže Linta za Pink.

Ističe da je važno da Srbijs ostane čvrsta, principijelna, te da mora jačati saradnju i sa istokom i sa zapadom, jer je tako jedino moguće naći održivo i kompromisno rešenje.

Govoreći o navodnom nestanku novinara Stefana Cvetkovića, Bijegović smatra da je sve izrežirano, te da je ovo dokaz da postoje pojedinci koji su spremni da rade protiv svoje države. Ističe da je tih pojedinaca još i da to treba da nas brine. Važno je i ko vuče konce i ko je odgovoran za ovakva dešavanja.

Foto: TV Pink

- Videli smo da je Cvetković pre otmice imao veliki broj poziva sa KiM, što nam pokazuje ko su bili inspiratori za ovakav događaj. Ne zaboravimo da je najveći interes kosovskih vlasti da se uruši aktuelna srpska vlast. Kosovski bezbednosni sistem nije u stanju da sam odradi ovaj posao, već je morao da sarađuje sa velikim bezbednosnim agencijama, kao što je CIA. Za očekivati je da će pitanje Kosova morati da se reši do Nove godine, kako je najavljeno, i da će ovakvih slučajeva biti i u narednom periodu - kaže Bijegović.

Kaže da se sličan recept primenjivao u Siriji 2013. kada su zapadne vlasti videle da ne mogu sa Bašarom al Asadom, pa su krenuli u njegovo rušenje uz pomoć opozicije.

Linta kaže da pojedini centri na zapadu nisu zadovoljni vlašću u Srbiji. Vidimo, kaže, licemerje zapadnih sila u vezi sa Briselskim sporazumom, te da se vrši pritisak i pokušava da se kompromituje aktuelna vlast koja je spremna na kompromis, a s druge strane vidimo da se ne ispunjavaju obaveze druge strane.

- Ovde se traži priznanje Kosova i kompromis za njih nije dovoljan. Sve akcije su usmerene ka tome da se vlast oslabi i prizna Kosovo. Srbija ne sme da odustane, mora da insistira na kompromisu, na podršci prijateljskih zemalja i ukazivati da sve ove aktivnosti ne mogu izazvati ništa sem haosa - kaže Linta.

Foto: TV Pink

Bijegović kaže da se iza svega krije formiranje Velike Albanije - to je, kaže, krajni cilj.

- Evropa mora biti svesna kakva bi to država bila. Da ne podsećamo šta se sve dešavalo! Iza svega stoji albanska narko mafija i nisam siguran da bi Evropa želela ovakvu državu. Ipak, uvek ćemo insistirati na kompromisu, mada drugu stranu kompromis i pregovori ne interesuju - kaže Bijegović.

Kako kaže, vojska Kosova će biti formirana kada SAD da mig, a vojska im je potrebna da bi po ubrzanoj proceduri ušli u NATO.

- Trebaju im vojne snage za ulazak u vojni savez i tada bi obaveza NATO bila da brani teritoriju Kosova. Tada naše snage bezbednosti i vojska ne bi imale nikakve šanse - kaže Bijegović.

Linta podseća da će 7. oktobra biti održani opšti izbori u BiH, i smatra da je ovo " jedna od poslednjih, ako ne i poslednja prilika za poboljšanje pozicije Srba u BiH".

Pozicija im je tragična, suočavaju se sa brojnim problemima: zapošljavanje u javnom sektoru, raspodela sredstava u budžetima, imamo sporu proceduru obnove porušenih kuća, povraćaj stanova, poslovnih prostora, uzurpirano poljoprivredno zemljište... Srbi u Federaciji BiH na prethodnim izborima nisu imali većinski svoje legitimne i istinske predstavnike, već su se uglavnom birale sarajevske stranke, koje zagovaraju iste stavove kao Izetbegović. To su stavovi da su Srbija i Srbi agresori nad BiH, da je RS nastala na genocidu... Ovo ne doprinosi dogovoru između srpskog i bošnjačkog naroda - kaže Linta.

Foto: TV Pink

Kaže da je upućivao apel strankama u RS kako bi se napravila zajednička srpska lista s kojom bi se izašlo na izbore kako bi se izabrao što veći broj legitimnih srpskih predstavnika koji bi branili srpska prava.

- Još nismo uspeli, ali apelujem na sve lidere stranaka u Banjaluci da pozovu sve ostale stranke u Srpskoj kako bismo seli, prevazišli lične stvari i formirali jedinstvenu srpsku listu - kaže Linta.

Bijegović ističe da je BiH preti velika opasnost od budućeg terorističkog talasa, budući da je mnogim migrantima dozvoljen ulazak, te da ima ostataka ISIS-a, mudžahedina, talibana, odnosno reč je o delovima terorističkih ćelija.

- Oni su ušli bez pasoša i od njih više od 5.000 oko 4.700 je zatražilo da ostane na ovoj teritoriji - kaže Bijegović.

#Miodrag Linta

#Televizija Pink

'