AKTUELNO

Predsednica Vlade Ana Brnabić rekla je da je fokus današnjeg sastanka sa ambasadorima zemalja članica Evropske unije bio napredak Srbije u poglavljima koja se tiču vladavine prava, jer su ona jedna od najtežih i najkompleksnijih na evropskom putu, a da smatra da je Srbija na tom polju dosta uradila.

Premijerka je danas održala sastanak sa šefom delegacije EU Semom Fabricijem i ambasadorima zemalja EU u Srbiji, koji je, kako kaže, inicirala jer je želela da napravi novi format u kojem će se razgovarati o napretku Srbije u evrointegracijama.

- Važno mi je bilo da razgovaramo potpuno otvoreno o tome šta je Srbija do sada uradila, a moje viđenje je da je urađeno puno. To su kompleksne reforme koje idu svojim tokom, a vlada nije želela da žuri na uštrb kvaliteta - ukazala je Brnabić.

Dodala je i da se u procesu ustavnih reformi nastojalo da bude održana javna rasprava, koja je trajala više od devet meseci, a da je sada važno čuti šta misli Evropska komisija, kako bi sa reformama bilo nastavljeno.

Foto: Tanjug

Takođe, navela je da je na sastanku bilo reči i o značajnim temama kao što su pitanje sudstva, vladavine prava, medijska strategija i rad sa medijima.

- Važno je reći da su i sad na dnevnom redu neki od vaznih zakona i predloga koji se ticu vladavine prava. Skupština raspravlja o dva važna zakona koja se tiču prava i sloboda nacionalnih manjina, kao i Nacionalnog saveta nacionalnih manjina, ali i o dva člana koja su ostala kako bi bila zaokružena priča oko Agencije za borbu protiv korupcije - objasnila je.

Brnabić je poručila da joj je važno što je sa ambasadorima mogla da razgovara o svemu tome, da bi ona kao predsednica vlade čula njihova mišljenja i komentare.

Foto: Tanjug

- Nadam se da će ovo biti koristan format za obe strane, a da će rezultirati jasnijom komunikacijom koja će doprineti boljoj dinamici otvaranja i zatvaranja poglavlja - rekla je Brnabić.

Sastanku je prisustvovala ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, a Brnabić je zahvalila njenom timu na koordinaciji svih ministarstava, kako bi Srbija brže ušla u EU.

#Ana Brnabić

#Sem Fabrici

'