AKTUELNO

Srbija je jasno vojno neutralna i strateški i duboko iskreno opredeljena za evropske integracije i na tome ćemo nastaviti da radimo, pourčila je u Podgorici predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

-Drago mi je što NATO poštuje vojnu neutralnost Srbije isto kao što Srbija poštuje da neko želi da postane članica NATO -- naznačila je Brnabić na konferenciji za novinare nakon završetka Samita Američko-jadranske povelje (A5).

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Ona je istakla da je nakon Samita u Trstu ovo bila još jedna prilika da svi iz regiona zajedno sednu i razgovaraju o nekim malo drugačijim temama. Danas je više razgovarano o pristupanju NATO nekih zemalja u regionu, koje su to želele, prenela je Brnabić novinarima.

Foto: Kancelarija za saradnju s medijima

Premijerka je istakla da Srbija učešćem u mirovnim misijama pokazuje svoju odgovornost prema regionalnoj stabilnosti i globalnoj bezbednosti. Srbija, podvukla je, zauzima peto mesto u Evropi i 45 u svetu u smislu angažmana u mirovnim misijama, kako Ujedinjenih nacija, tako i Evropske unije.

- Bila je (Srbija) jedan od važnih činilaca u migrantskoj krizi. Preko Srbije je prošlo preko milion migranata. Naše zajedničke snage vojske i MUP su sprečile ulazak više od 22.000 ilegalnih migranata i time su sačuvale naše građane i granice EU - rekla je premijerka Srbije.

Brnabić je zahvalila organizatorima Samita na fantastičnoj organizaciji, a pre svega svom crnogorskom kolegi Dušku Markoviću.

#Ana Brnabić

#Srbija

#Vojska

'