AKTUELNO

Gosti Novog jutra, komentarišući naslovne strane dnevnih novina, istakali su da Srbija vodi mudru politiku, pregovara oko poglavlja 35, a ovakvi dogovori ratnih zločinaca imaju za cilj da oslabe srpsku poziciju. Kako ističu, Srbija nije trebalo da olako pređe preko presude Gotovini i učini sve što je u njenoj moći da se zločinac kazni za zlodela.

Komentarišući naslovnu stranu dnevnog lista "Informer" i vest da ratni zločinci Fatmir Ljimaj i Ante Gotovina pripremaju napad na sever Kosova, Aleksandra Tomić, predsednica skupštinskog Odbora za finansije, republički budžet i kontrolu trošenja javnih sredstava kaže da ne smemo da zaboravimo 17. mart 2004. i pogrom koji se tada desio.

- Ovo je provokacija i stvaranje slike da svi neprijatelji mogu da se udruže kada je u pitanju Srbija. Ova informacija dolazi kada Srbija vodi mudru politiku, vodi pregovore oko poglavlja 35 i ovo je sve jedan rijaliti koji treba da umanji naše pregovaračke pozicije - kaže Tomićeva za "Novo jutro".

Foto: TV Pink

Profesor Fakulteta bezbednosti Darko Trifunović kaže da je Srbija lako prešla preko oslobađajuće presude Gotovini.

- Tužilaštvo za ratne zločine ima dokumentaciju za zločine kod Mrkonjić Grada i treba ga procesuirati. Lako smo prešli preko oslobađajuće presude - kaže profesor.

Prof. dr Srđa Trifković, politički analitičar kaže da je za njega glavna vest izjava francuskog predsednika Emanuela Makrona da proširenja Evropske unije neće biti.

- Srbija u EU neće ući uskoro, jer izjavu jednog Makrona treba uzeti za ozbiljno - kaže Trifković, dodajući da se duboka kulturološka odbojnost centralnoevropskog prostora prema proširenju neće promeniti.

On ističe da će se 2025. godine govoriti o 2037. godini kao potencijalnoj za ulazak u EU.

Tomić, s druge strane, podseća da je stav Nemačke prema Srbiji potpuno promenjen u odnosu na ranije godine, a menjaju se i mnoge stvari u geopolitičkom smislu. Pred Srbijom su, kako kaže, mnoga iskušenja, ali i mnogo posla.

Govoreći o prisvajanju Prizrena od strane Albanaca, Trifković kaže da će se svojatanje nastaviti i ubuduće i da ni UNESCO nije zaštita jer prihvata status kvo na terenu takav kakav je.

- Ako Kosovo uđe u UNESCO, sve na Kosovu bi postal deo kosovske kulturne baštine - kaže Trifković.

Foto: TV Pink

Govoreći o pitanju imena Makedonije, Srbija je, kako smatra Trifunović napravila grešku, i Grcima "zabila prst u oko".

- Želimo da Grčka ne prizna Kosovo s jedne strane, a sa druge smo među prvima koji su priznali ustavno ime Makedonije - kaže profesor.

Tomić podseća da je Makedonija državna tvorevina koja nema ime i ključna je u regionu za projekat Velike Albanije. Brisel je, kako kaže, kumovao ustoličenju politike manjine nad većinom, pa su posledice problem oko imena, brzi ulazak u NATO i EU i to u budućnosti treba posmatrati sa velikim kapacitetima.

Foto: TV Pink

Govoreći o tome da Albanci svakodnevno dolaze u našu opštinu sa zahtevom za vađenje izvoda i državljanstva Republike Srbije, Trifković kaže da bi trebalo da postoje dva važna uslova pod kojima bi mogli da uzmu naša dokumenta: poznavanje srpskog jezika i potvrda da osoba nema albanska kosovska dokumenta.

- Bez ova dva uslova ne treba im dati dokumenta - kaže Trifković za "Novo jutro".

Tomić kaže da činjenica da mladi Albanci sve više uzimaju srpske pasoše znači da im Srbija odgovara, das u zadovoljni politikom koju vodi njen predsednik i uglavnom su to mladi ljudi koje ne zanimaju "ratne igre" na Kosovu.

- Okreću se ka ekonomsmki razvijenim državama, političarima koji ulivaju poverenje i ispostavilo se da je to Srbija - kaže Tomićeva.

Govoreći o Final four-u koji je održan za vikend u Beogradu, Trifunović kaže da je srpska prestonica pokazala da je sportska metropola.

Foto: TV Pink

Trifković kaže da je dobro imati “svetlo na kraju tunela, pa makar ono bilo u sportskom smislu”.

Tomić kaže da su sportisti ambasadori Srbije koje u svakom trenutku moramo da podržavamo.

- Treba da ih podržavamo, i kao pojedinci, i kao država, koja je u poslednje četiri godine mnogo uradila za sportiste - kaže Tomić.

#Ante Gotovina

#Fatmir Ljimaj

#Novo jutro

'