AKTUELNO

Gosti Novog jutra Bojan Bilbija, Milan Jovanović i Luka Mičeta komentarisali su naslovne strane dnevnih novina sa posebnim osvrtom na Samit EU-Zapadni Balkan koji je održan juče u prestonici Bugarske.

U Sofiji je juče održan Samit EU-Zapadni Balkan na kojem je glavna poruka lidera bila da je budućnost našeg regiona u Evropskoj uniji i da plan B ne postoji. Govoreći o ohrabrenjima balkanskih partnera od strane lidera EU da nastave putem evroreformi, Bojan Bilbija, urednik političke rubrike u dnevnom listu "Politika" ističe da treba da nastavimo putem kojim koračamo već 18 godina.

Foto: TV Pink

- Samit u Sofiji je prvi u proteklih 15 godina koji je ovakvog formata i pokazuje da je Evropskoj uniji stalo do našeg regiona i da nije kompletna bez Balkana u bilo kom smislu. Ona je bez Balkana nedovršeni projekat. Balkan je, s druge strane trusno područje, i da nije tako, odavno bi bio deo EU. Vidimo da su problemi veliki, pre svega kada je reč o Kosovu po pitanju kojeg je došlo do raskola i unutar same Evropske unije - kaže Bilbija, podsećajući na odluku španskog premijera Marijana Rahoja koji ne priznaje Kosovo.

On kaže da su tonovi disonantni i na relaciji Berlin-Pariz, pa se francuski lider Emanuel Makron doživljava kao kočnica na putu ka EU, kao neko ko uslovljava i ko od Evrope želi da napravi "super državu".

- Srbija je dobila obećanja, ali ništa konkretno. Čuli smo pozitivne poruke koje smiruju tenzije na Balkanu. Ako se ne bude nastavilo sa radom i sve ostane samo mrtvo slovo na papiru, sve nam je uzaludno - smatra Bilbija.

Foto: TV Pink

Novinar Luka Mičeta ističe da se Evropa nalazi u ozbiljnim problemima i previranjima, te da će kosovsko pitanje rešavati Amerikanci uz pomoć Evrope.

- Cezar sedi u Vašingtonu i moramo biti svesni ove činjenice. Zato je važan bolji odnos sa SAD - kaže Mičeta za "Novo jutro".

Komentarišući naslovne strane, koordinator medijske mreže Antidot Milan Jovanović kaže da je poruka Samita u Sofiji da više neće biti velike pauze i odnosa prema Zapadnom Balkanu kakav je bio posle Solunskog Samita.

Foto: TV Pink

Govoreći o žučnoj raspravi o komisiji za ispitivanje posledica NATO bombardovanja i naslova da je Boris Tadić sprečio istragu o upotrebi uranijuma tokom NATO agresije, Bilbija kaže da je istorija Srbije teška i nosi svoje posledice.

- Mislim da nijedna zemlja ne nosi toliki teret celog procesa evrointegracija kao Srbija. Odavno smo zaslužili da budemo članica EU, ali stalno postoji podeljenost koja se svodi na pitanje KiM. Reforme ćemo lako rešiti, ali pitanje KiM teško - kaže urednik "Politike".

Poruke sa Samita su, ističe, pozitivne i Srbija mora da nastavi da "održava svoju kuću koja je izgrađena nasred puta".

- U žiži smo svetskih dešavanja. Bilo bi bolje da nismo na nišanu, da ćutimo, radimo, gradimo, ali šta je, tu je - kaže Bilbija za "Novo jutro".

Novinar smatra da situacija jeste teška, ali da je najbolja u proteklih 20 godina. Mičeta ističe da smo u procesu sa SAD i Evropom sa kojima treba da dođemo do normalnog stanja.

- U procesu smo rehabilitacije. Teško nam je, ali nam je bolje nego ranije - ističe Mičeta.

Foto: TV Pink

Milan Jovanović podseća na to da je predsednik Srbije na Samitu u Sofiji govorio prvi, što govori o poštovanju prema našoj državi, ali i tome da je EU svesna naše pozicije.

#Bojan Bilbija

#Novo jutro

'