AKTUELNO

Rusija je jedan od retkih i pouzdanih saveznika Srbije, tako da treba očekivati da će se uključiti još vise u "priču o Kosovu", posebno insistiranjem na tome da ostane prisutna u forumima Ujedinjenih nacija ili drugim međunarodnim organizacijama, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković uoči susreta predsednika Srbije i Rusije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je izjavio da će, u situaciji u kojoj se, kako je primetio, svi angažuju po pitanju KiM, zamoliti ruskog predsednika da, pored direktne podrške koju pruža Srbiji po pitanju Kosova, nedvosmisleno izađe sa svojim političkim stavom u svim organima i međunarodnim institucijama i organizacijama.

Stanković veruje da sada, kada se ide ka finalizaciji predloga predsednika Srbije o KiM, razgovori sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom mogu da pomognu u definisanju finalnih granica u traženju kompromisa, jer ističe, "taj problem nije samo lokalni, već ima širi, regionalni i globalni karakter".

Navodi da, kao što Amerika i druge zemlje aktivno lobiraju za "Kosovo kao državu", smatra da bi Rusija, što zbog zaštite interesa Srbije, a pre svega svojih interesa, kroz lobiranje u forumima mogla da dovede do toga da se otvore "pravi pregovori o KiM".

- Očigledno je da je format razgovora u Briselu došao do kranjih granica i da je potrebno zajedno sa Rusijom, Kinom i drugim potencijalnim saveznicima razmatrati o drugom prisupu u međunarodnoj areni - ukazuje Stanković.

Uveren je da je Briselski proces došao "do limita", zbog čega, veruje, treba tragati za novim formatom pregovora.

Ne treba zanemariti, ukazuje on, ni to da je Rusija stalni član Saveta bezbednosti, što joj omogućava da spreči potencijalni potez KiM i saveznika u pravcu verifikacije statusa KiM u UN.

-  Predsedniku Vučiću i Srbiji treba podrška i u tom pogledu. Sprečavanje da Kosovo postane član UN jeste nešto što je stav Rusije, a mislim da će srpski predsednik insistirati na tome da Rusija ostane dosledna u tom pogledu - objašnjava Stanković u izjavi Tanjugu.

#Aleksandar Vučić

#Rusija

'