AKTUELNO

SAD će nastojati da posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića iskoriste da kroz diplomatski i druge pritiske privole Srbiju na svoju stranu što je bliže moguće, ocenjuje politički analitičar Dejan Vuk Stanković.

Stanković je, u susret sastanku Vučića i potpredsednika SAD Majka Pensa, saglasan sa američkim analitičarima koji prognoziraju da Vučića čeka najteža poseta do sada i konkretno izjašnjavanje o tome da li je Srbija bliža zapadu ili Rusiji.

Na pitanje zašto je pitanje odnosa Srbije sa Rusijom sada izoštreno i zašto se od Srbije, odnosno predsednika Vučića, očekuje da se izjasni, iako, na primer, Srbija učestvuje u dvostruko više aktivnosti sa snagama NATO, nego sa ruskom vojskom, Stanković za Tanjug odgovara da Vašington teži apsolutnoj političkoj dominaciji u regionu.

- Oni imaju vrlo čistu situaciju kada je reč o zemljama koje okružuju Srbiju, a koje su već članice NATO i članice EU, kao Slovernija, Hrvatska, Mađarska, Bugarska Rumunija, u bližem susedstvu i Grčka...To je potpuno kompaktna teritorija na kojoj SAD i NATO, a time i EU ostvaruju svoj nesumnjivi politički i vojni uticaj- kaže Stanković.

Druge zemlje su, podseća, članice NATO, poput Crne Gore, Kosovo je teritorija na kojoj je prisustvo NATO u Bondstilu i potpuno je pod kontrolom SAD i EU, a Makedonija sa izborom Zaeva kao premijera postaje zemlja koja će ubrzati svoj put ka NATO...

Foto: TV Pink

Dakle, konstatuje Stanković, ostaje samo Srbija, kao zemlja koja je do sada vodila poltiku zaštite svojih nacionalnih inrteresa kroz politiku balansiranja između SAD i EU sa jedne strane i Rusije, odnosno Kine u poslednje vreme.

- Oni žele prosto ovaj region pod svojom potpunom dominacijom, a drugi razlog zbog čega je ta stvar diplomatski, politički, pa i medijski eksplodirala je pitanje opredeljenja Srbije u okolnostima u kojima je očigledno da se odnosi između zapada i Rusije ne popravljaju, uprkos različitim najavama koje su stizale nakon pobede Trampa nad Hilari Kilton- kaže Stanković.

Ako i dođe do nekog novog globalnog dogovora na kraju, objašnjava on, taj dogovor počeo bi na osnovu faktičke situacije u kojoj se meri uticaj druge velike sile u tom budućem dogovoru:

- Potrebno je, dakle, da SAD kroz diplomatski i svaki drugi pritisak koji mogu imati jednostavno Srbiju privole što je bliže moguće sebi, ne bi li u nekoj novoj raspodeli karata dobili što više za sebe, nego što bi, u slučaju da Srbija ostane u ovom statusu, mogli da dobiju.

#Dejan Vuk Stanković

#NATO

#SAD

'