AKTUELNO

Šef ruske diplomatije je u dvodnevnoj poseti Srbiji.

Ministar spoljinih poslova Ivica Dačić sastao se u Beogradu sa šefom ruske diplomatije ocenivši na početku sastanka da je poseta Sergeja Lavrova Srbiji još jedan korak u razvoju bratskih odnosa dveju zemalja. Dačić je već ranije danas za Lavrova rekao da je jedan od najdražih gostiju u Srbiji.

Foto: Tanjug

- Sergej Lavrov nikada nije dolazio da vrši pritisak na Srbiju, već da pomaže – istakao je Dačić i zamolio novinare da se ne spekulišu javno o tome zbog čega je konkretno ruski diplomata došao u Srbiju.

- Spekuliše se da se on navodno menja u naša unutrašnja pitanja, kao što je kandatura za predsedničke izbore, kao i da Rusija na mnoge načine vrši pritisak na Srbiju. To nije istina – dodao je ministar inostranih poslova, i dodao da je zahvalna Lavrovu na sveobuhvatnoj saradnji.

Foto: Tanjug

- Mi smo danas potpisali plan o odnosu Ministarstava inostranih posova naših dveju zemalja. Praksa je da se susrećemo bar dva puta godišnje, jednom u Rusiji, jednom u Srbiji – dodaje on, ističući da je zahvalan na podršci koju Srbija dobija kada je reč o teritorijalnom integritetu i suverenitetu zemlje.

Foto: Tanjug

- Srbija nikada neće biti antiruska, kao što su postale neke zemlje, niti planiramo da im uvedemo sankcije. Nemamo nameru da budemo članovi NATO-a, ali naša tendencija da budemo deo EU nema nikakve veze sa Rusijom – kaže Dačić.

On dodaje da je Srbija nije vojno neutralna zemlja, iako ima politiku vojne neutralnosti.

- Nadam se da će posle 21. decembra i posete premijera Vučića Moskvi, da ćemo mi značajno ojačati odbrambenu moć naše zemlje. Naravno, ovo nije pretnja bilo kome, već je ovo potreba da osiguramo da niko ne može da ugrozi suverenitet i teritorijalni integritet – dodao je on.

Ministar Lavrov istakao je da je zadovoljan dosadašnjom posetom i razgovorima u Srbiji.

- Razgovarao sam već sa premijerom i predsenikom, a upravo sam završio razgovor i sa ministrom Dačićem. Mi cenimo dijalog i redovne kontakte – istakao je on, istakavši da je na sastanku sa Dačićem najviše razmatrana robna razmena ovih dveju zemalja.

Foto: Tanjug

- Moramo više da radimo na robnoj razmeni. Primetili smo pad, ali smo konstatovali da u budućnosti očekujemo brzi rast. Sigurni smo da će ove odluke omogućiti da napravimo održivi razvoj i vratimo se nekadašnjoj tenedenciji robne razmene – dodao je on, ističući da je cilj da se još više razviju partnerski odnosi.

On je takođe istakao da je Rusija do sada dosta uložila u Srbiju.

- Ruske kompanije do sada su ostavile oko 4 milijarde dolara direktnih investicija u Srbiju, među njima najviše naftna industrija. Naravno,postoji i perspektiva da se povećaju investicije – rekao je on i dodao da su zainteresovani da se ekonomski odnosi pojačaju.

Predsednik Srbije uručio je Orden srpske zastave prvog stepena ministru spoljnih poslova Rusije, koji je poručio da to vidi kao svedočanstvo i potvrdu da srpski prijatelji posvećuju posebnu pažnju spoljopolitičkom aspektu strateškog partnerstva dve zemlje.

Foto: Tanjug

Zahvalivši na odlikovanju, Lavrov je rekao da mu je posebno drago što je orden dobio iz ruku predsednika Nikolića, koji je, kako smatra, posebno dobar prijatelj Rusije.

Foto: Tanjug

- U Moskvi visoko cene vaš lični doprinos razvoju prijateljskih odnosa između naših zemalja - rekao je Lavrov Nikoliću.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić primio je danas ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeja Lavrova, koji se doputovao u dvodnevnu posetu Srbiji. Vučić je Lavrovu na ruskom jeziku poželeo dobrodošlicu na šta se gost iz Rusije zahvalio.

Foto: Tanjug

Jedan od fokusa saradnje Srbije i Ruske Federacije trebalo bi da bude privredna saradnja, istakao je premijer Aleksandar Vučić u razgovoru sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovim, a ruski ministar je naglasio da se Rusija neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije.

- Rusija se neće mešati u unutrašnja pitanja Srbije. Uvek smo spremni da nađemo balans u našim interesima - rekao je Lavrov.

Foto: Tanjug

Lavrova je na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić. Lavrov će se sastati i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

Ministar spoljnih poslova Rusije doputovao je danas u dvodnevnu posetu Beogradu, gde će prisustvovati sastanku Saveta ministara Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju.

Foto: Tanjug

Lavrov će kasnije sa ministrom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandrom Vulinom položiti vence na groblje Oslobodilaca Beograda, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova. Lavrov će se popodne u Palati Srbije sastati sa Dačićem posle čega su predviđene izjave za medije dvojice ministara.

Foto: Tanjug

Šef ruske diplomatije će u utorak prisustvovati ministarskom sastanku Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju kojoj Srbija predsedava, na kome će biti predstavnici 12 zemalja, kao i pet ministara spoljnih poslova.

Lavrov se sastao i sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem.

- Viševekovna tradicija prijateljstva Srbije i Rusije jeste dobar uslov za dalji razvoj između naše dve zemlje. Naši odnosi se oslanjaju na interese kako vidimo mi i kako ih vidite vi - rekao je on.

Predsednik Srbije poželeo mu je dobrodošlicu.

- Vi znate da Srbija ima mnogo prijatelja u svetu i nikada nije dovodila u pitanje. U politici koja je do sada vođena Rusija je bila velika podrška Srbiji. Imali smo pozitivan stav kada smo znali da nas podržava Rusija. Nikada sa vama nećemo mrzeti nekog drugog - rekao je Nikolić.

A.V./Č.N./J.S

#Aleksandar Vučić

#Beograd

#Ivica Dačić

#Poseta

#Rusija

#Sergej Lavrov

'