AKTUELNO

Gosti Novog jutra komentarisali su naslovne strane današnjih dnevnih novina u kojima su glavna tema najavljene recipročne mere Srbije prema Hrvatskoj, nakon što je ministru odbrane Aleksandru Vulinu zabranjen ulaz u Hrvatsku.

Govoreći o najavljenim recipročnim merama Hrvatskoj Muamer Zukorlić, predsednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo kaže da je ovo još jedan pokazatelj da politika pomirenja nema alternativu.

- Poručio bih političarima u Srbiji i Hrvatskoj da je preopasno igrati se teškim rečima - kaže Zukorlić za "Novo jutro".

On ističe da se stvorila slika da Hrvati idu u ekstremizam i oživljavaju ustaštvo s obzirom na sve zastave, HOS, Jasenovac i pokliče "Za dom spremni" koje čujemo prethodnih dana.

- Ono što je Šešelj navodno uradio Hrvatima je došlo kao penal koji su želeli da šutnu. Ako loptu dobace do Brisela, politički i marketinški su pogodili. Pitanje je koliko ovaj događaj uopšte zaslužuje ovakvu reakciju Hrvatske - kaže Zukorlić.

Foto: TV Pink

Komentarišući protestne note Pariza zbog povlačenja priznanja Kosova, Aleksandar Apostolovski, novinar "Politike" kaže da se zapad ponaša kao da je u krizi srednjih godina, te da mu nisu jasni ovoliki pritisci na Srbiju koja je ispunila sve obaveze Briselskog sporazuma.

- Vlasti u Prištini već pet godina ne formiraju ZSO a sada i govore da im je ideja da formiranje ZSO presele u taj obavezujući pravni sporazum za koji još ne znamo šta predstavlja. Ovo sve čini da Srbija nema mnogo izbora - kaže Apostolovski za "Novo jutro".

Zukorlić ističe da je očigledno discipliniranje Srbije od strane zapadnih evropskih država i treba da smo jako obazrivi.

Foto: TV Pink

- Moramo dobro da odmerimo šta nam je u interesu i dokle možemo da dobacimo, odnosno šta nam je kapacitet zemlje u odnosima - kaže Zukorlić.

Apostolovski kaže da je jako teško izvagati politika koja bi istovremeno bila prirodna i pragmatizam.

- Svaka čast onome ko pronađe tu magičnu tačku ravnoteže između istoka i zapada - kaže novinar.

Foto: TV Pink

Govoreći o negiranju genocida u Jasenovcu od strane Kolinde Grabar Kitarović, Apostolovski kaže da ovakve izjave ne priliče predsednici zemlje članice EU.

Zukorlić kaže da je Brisel doživljava Hrvatsku kao "svoje dete", te je Hrvatima dozvoljeno da prave nestašluke. Srbija je "malo briselsko, malo nije briselsko dete", pa Brisel disciplinuje Srbiju preko svog deteta - Hrvatske.

- Brisel kao da je sprat, a mi smo u suterenu, podrumu. Moramo da nađemo način da se ovo promeni, da imamo političare intelektualce koji će znati da je

#Hrvatska

#Muamer Zukorlić

#Novo jutro

'