AKTUELNO

Poslanica "Dosta je bilo" Tatjana Macura saopštila je danas da zbog "izborne neregularnosti koja je potpuno obesmislila proces izbora novog predsednika Dosta je bilo", napušta i izborni proces, i DJB.

Ona je novinarima u Skupštini Srbije rekla da će ostati u politici i da će delovati zajedno sa bivšim poslanicima DJB koji su isključeni iz tog pokreta, kao i s onima koji su Pokret samostalno napustili.

Macura koja se posle ostavke rukovodstva bila kandidovala za predsednicu DJB, rekla je da odlazi jer su sa spiska delegata za Izbornu skupštinu eliminisani kandidati koji ne podržavaju predsednika u ostavci.

Kazala je da je razlog i taj što su "resursi DJB" stavljani gotovo isključivo u službu kandidata koga podržava bivši predsednik, zatim i "satanizacije" nelegalno isključenih članova DJB unutar stranke, kao i jer je bila "sistematski diskreditovana" kroz "kampanju laži".

Macura je navela da se vrši "pravno nasilje" u svim segmentima unutarstranačkog izbornog procesa, a da pravilnik o izborima nije završen i usvojen u organima stranke.

- U ovakvim okolnostima, svako ko veruje u demokratiju, slobodu govora i uopšte slobodu pojedinaca, vladavinu prava, nezavisne institucije, konkurentsku utakmicu ideja, odnosno u sve što su preduslovi prosperiteta, kako organizacija, tako i celokupnog društva, nema šta da traži - rekla je Macura.

Ona je kazala da u DJB vlada "jednoumlje", da se stranka nejasno i netransparentno finansira, da se usvajaju "opasne i ekstremističke politike" mimo procedura i rasprava u telima stranke, zbog čega je nemoguć njen dalji ostanak u DJB, kao i ostanak svih drugih koji su se "okupili oko integriteta, odgovornosti, otvorenosti, izuzetnosti".

Rukovodstvo DJB je podnelo je ostavke zbog loše rezultata na izborima u Beogradu počekom marta. Medjutim, u stranci su potom počeli da se otkrivaju i drugi problemi, uz odlaza ili isključivanje nekoliko istaknutih članova i poslanika u Skupštini Srbije, zbog neslaganja sa rukovodstvom u ostavci.

Sem nje, pokret je napustila i Šefica Poslaničkog kluba Pokreta "Dosta je bilo" u Skupštini Vojvodine Svetlana Kozić podnela je danas ostavku na članstvo u tom pokretu i saopštila da su "svi preneraženi" ponašanjem rukovodstva.

- Videla sam spisak članova Pokrajinskog odbora DJB-a. Videla sam kako taj spisak, koji je inače birački spisak ljudi koji će birati predsednika Pokrajinskog odbora, nameštate da biste pokušali da postignete da vam kandidat prodje iz prve. Videla sam da ste u tom cilju sa spiska pobrisali neistomišljenike. Izbacili ste još par članova i to i dva pokrajinska poslanika. Šta će vam? Samo vam smetaju. Možete da nastavite sa čistkom. Na pustom ostrvu od danas sedite sami i laskajte jedni drugima. Niko vam od spolja više laskati neće. Svi su preneraženi - navela je Svetlana Kozić.

I pokrajinska poslanica Pokreta "Dosta je bilo" Zorica Damjanović podnela je danas ostavku na članstvo u tom pokretu.

- Obaveštavam Predsedništvo u ostavci i Glavni odbor da su me postupci u DJB koji su usledili posle moje ostavke na mesto člana Statutarne komisije od pre 13 dana ubedili da sam ispravno postupila. U skladu sa odlukom koju sam tada donela, bez ikakve dileme podnosim ostavku na članstvo u udruženju Dosta je bilo - avela je Zorica Damjanović u tekstu ostavke u koji je Beta mala uvid.

Ostavke su danas podneli i funkcioneri DJB Dušan Dragoljić i Igor Stojanović.

#Dosta je bilo

#poslanica

'