AKTUELNO

Gosti NOVOG JUTRA Televizije Pink prelistavali su naslovne strane dnevnih novina, posebno se osvrćući na jučerašnju skandaloznu i sramnu izjavu predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i otavranje 21. Međuanrodnog sajma privrde u Mostaru, na kojem je Srbija zemlja partner.

Komentarišući Tačijevu izjavu da će Srbiji odgovoriti puškama i reakciju predsednika da je Srbija za politiku mira, istoričar Predrag Marković ističe da je ovakva Vučićeva retorika odlika ozbiljne i odgovorne države.

Foto: TV Pink

- Vučić i Tači ne mogu da se porede - Tači je čovek razbojnik i u pravednijem međunarodnom poretku on bi sedeo u nekom zatvoru u Skandinaviji. To što on kaže treba da posmatramo kao vrstu polukriminalne provokacije - ističe Marković za "Novo jutro".

Govoreći o godišnjici formiranja NDH, Marković ističe da su mnogi hrvatski i srpski istoričari 10. april odabrali za najkobniji dan u istoriji obe države.

- Hrvati su tada prešli na mračnu stranu i stvorila se najstrašnija, najekstremnija fašistička grupa u Evropi. Ustaše su najgori nacisti koji su mogli da se zamisle u Drugom svetskom ratu - kaže Marković.

Foto: TV Pink

Novinar dnevnog lista "Politika" Aleksandar Apostolovski podsetio je na sistem koncentracionih logora: Gospić, Jadovno i ostrvo Pag. Italijani su bili zgroženi zločinima u ovom sistemu, pa su ugasili kompleks, nakon čega je otvoren logor smrti Jasenovac.

Foto: TV Pink

Govoreći o Sajmu privrede koji će danas u Mostaru otvoriti predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Radojka Nikolić, glavna urednica magazina "Biznis" i "Ekonometar", ističe da je spoljnotrgovinska razmena sa BiH odlična i da bi bilo još bolje kada bi takva razmena bila zabeležena i sa drugim državama.

- U spoljnotrgovinskoj razmeni sa BiH zastupljeni su svi sektori, od poljoprivrede do finalnih proizvoda. Otežavajuće okolnosti su necarinske barijere koje postoje uprkos Cefta sporazumu i činjenica da je BiH i dalje nedovoljno razvijena zemlja sa slabom kupovnom moći i najnižim standardom od svih zemalja bivše Jugoslavije - kaže Nikolićeva.

Foto: TV Pink

Nikolić je istakla i da je ekonomija često u senci politike, pa je tako i Sajam u istoj senci.

- Gleda se ko je došao, ko nije, ko će se sa kim sastati... To je tako svuda u svetu. Dominantnija politika određuje ekonomske koordinate - kaže Nikolićeva.

Ona je istakla su Kinezi jako zainteresovani za turističku turu pod radnim nazivom "Valter", a koja zahteva saradnju BiH i Srbije. Kako ističe, veliki broj turista zainteresovan je za velike ture koje bi obuhvatile obe zemlje.

- Turizam je vrlo značajna grana koja obuhvata i druge grane industrije. Turizam je kod nas izuzetno u razvoju - kaže Nikolićeva.

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Hašim Tači

#Istorija

#Novo jutro

'