AKTUELNO

Član Predsedništva BiH rekao je da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

Hrvatski član Predsedništva Bosne i Hercegovine i domaćin političkog i ekonomskog skupa u Mostaru Dragan Čović izjavio je danas da će sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem razgovarati o svim temama koje su ostale nedovršene i o tome kako pojačati privrednu saradnju.

Predsednik Srbije i 60 srpskih kompanija učestvovaće na Međunarodnom sajmu privrede u Mostaru. Za danas su planirani susreti sa domaćinom Draganom Čovićem. Čović je rekao da očekuje mnogo od sajma u Mostaru i da je radostan da je na 21. sajmu zemlja partner Srbija.

- Jedna velika zahvalnost predsedniku Vučiću koji je prošle godine, kada smo bili zajedno ovde, prihvatio da Srbija bude zemlja partner. To za nas znači mnogo, ovo je jedna od najsnažnijih u organizacijskom i svakom drugom smislu, od broja izlagača i broja zemalja koje učestvuju, sajamska manifestacija ošteg tipa - rekao je Čović.

Uz veliki broj izlagača iz Srbije i BiH, ne samo u ekonomskom smislu, veze koje nam trebaju mogu se najdirektnije graditi kroz odnose i nastup Srbije kao zemlje partnera, istakao je Čović.

- Očekivanja su visoka a sve što je do sada urađeno pokazuje da će biti ispunjeno do kraja - kaže Čović.

Kako navode mediji, druga dva člana Predsedništva BiH Mladen Ivanić i Bakir Zetbegović neće biti na sajmu u Mostaru. Čović kaže da su oni pozvani na otvaranje sajma u utorak ujutru, ali je Ivanić je van zemlje. Čović kaže da nije insistirao da drugi kolega dođe, da ne bi imali asimetriju u organizaciji.

Čini mi se da će sutra biti dovoljan broj gostiju iz BiH i svih suseda, što je praksa sajma, predsednik (Filip) Vujanović, predsednik Vlade Hrvatske i zemlja partner. Specijalni gost je predsednik Vlade Bugarske kao zemlje koja predsedava EU - rekao je Čović.

Govoreći o susretu sa predsednikom Srbije, Čović kaže da, od kada je upoznao Vučića, saradnja je izvrsna i dok je bio u drugim ulogama, kao i danas kada je predsednik države.

Razgovaraće se o svim temama koje su ostale nedovršene uprkos pokušajima zadnjih godinu dana da se ubrza dinamika rešavanja svih otvorenih pitanja između BiH i Srbije i kako pojačati privrednu saradnju. Tržišna razmena se može evidentno dignuti u oba smera, smatra Čović.

- Verujem da je i na političkom planu nužnost kontinuitet naših razgovora, razgovori naših članova Predsedništva sa predsednikom Srbije, tako i na nivou predsednika vlada, pojedinih resornih ministarstava, pitanje granica Srbije i BiH postaje starteško pitanje BiH i treba ga okončati, jer bi uveliko pomoglo i BiH, a i Srbiji - istakao je Čović.

#Aleksandar Vučić

#Dragan Čović

#Mostar

'