AKTUELNO

Član Predsedništva BiH Dragan Čović izrazio je danas uverenje da će BiH ući u Europsku uniju 2025. godine, zajedno sa Srbijom i CG.

- Siguran sam da ćemo zajedno sa Srbijom i Crnom Gorom ući u EU - rekao je Čović tokom susreta s novinarima u Sarajevu i potvrdio da pri tome misli upravo na 2025. godinu, koja je u definisanju nove strategije EU-a za zapadni Balkan spominjana kao ciljna godina za članstvo Srbije i Crne Gore kao najizglednijih kandidata.

Čović, koji je i predsednik HDž BiH, smatra da je to "sasvim izgledno" uprkos procenama da su Sarajevo i Priština "na začelju popisa država zapadnog Balkana, koje imaju perspektivu članstva u Uniji", prenosi Hina.

Čović je dodao da je siguran da će BiH već do leta ove godine dobiti status kandidata za članstvo u Uniji.

- Odmah nakon izbora imaćemo jasan plan kako ući u proces pregovora - rekao je Čović, koji je i predsednik HDž BiH.

Osnovni preduslov za to su, kako je ocenio, izmene izbornog zakona BiH kako bi se njegove odredbe uskladile s presudom Ustavnog suda BiH, koji je neustavnim proglasio raniji način izbora poslanika u Dom naroda parlamenta Federacije BiH.

Takođe, eksplicitno je izneo tvrdnje da se izborni zakon mora izmeniti u odnosu na postojeći model biranja članova Predsedništva u BiH.

- Za nas je prihvatljiv svaki model koji će osigurati legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda - rekao je Čović.

Smatra da je nužan unutrašnji dogovor u BiH, a da nametanje rešenja od strane međunarodne zajednice, odnosno visokog predstavnika, ne bi bilo primereno jer bi država u tom slučaju ponovo bila faktički tretirana kao protektorat.

- Raspisivanje izbora se očekuje u prvoj nedelji maja, a duboko verujem da će do tada doći do izmena izbornog zakona - rekao je Čović.

Čović je tokom dana u Sarajevu o stanju u BiH razgovarao i s novim američkim ambasadorom u Hrvatskoj Robertom Kohorstom, koji je bio u pratnji ambasadorke SAD u BiH Morin Kormak.

- Govorili smo o pitanju BiH i kako osigurati njen evropski put i racionalnost u njenom organizovanju - rekao je Čović.

Na pitanje da li to znači "ispipavanje" terena za moguće nove razgovore o preuređenju BiH, Čović je rekao da je potrebno racionalno organizovanje, a da će do toga morati da dođe jer ovako formirana BiH ne može da napreduje ka članstvu u EU i NATO.

Istakao je, međutim, da se to neće činiti "kroz nove Dejtone i međunarodne konferencije".

Pročitajte još: Dodik: Egzodus Srba iz Sarajeva - jedna od najpotresnijih slika

#BiH

#Crna Gora

#Dragan Čović

#EU

#Srbija

'