AKTUELNO

Gradski menadžer i politički analitičar prelistavali su za Nacionalni dnevnik dnevnu štampu, posebno se osvrćući na aktuelna dešavanja na KiM i novu posetu Marka Đurića koja je najavljena za danas.

Politički analitičar Branko Radun, govoreći o dešavanjima na KiM prethodnih dana, kaže da postoji pritisak koji ne smemo potcenjivati.

- Svi imaju zahtev da Srbija toleriše secesiju Kosova i prihvati njegov ulazak u UN. To ne smemo da dozvolimo jer KiM dobija atribut nezavisnosti. Srbija je decenijama pod pritiskom oko ovog pitanja i često je bio jači i intenzivniji nego sada. Nije lako donositi odluke – kaže politički analitičar.

Foto: TV Pink

Gradski menadžer Goran Vesić ističe da je Priština hapšenjem direktora Kancelarije za KiM Marka Đurića doživela diplomatski debakl i izazvalo međunarodnu reakciju koja sada više pritiska Prištinu na formiranje ZSO i prava Srba.

Ovaj akt bio je necivilizacijski i teroristički, ali smo uspeli da opet stavimo na sto formiranje ZSO i nateramo Prištinu da posle pet godina počne da se bavi ovim pitanjem. Govorili su da ništa ne može, a kada smo najavili da ćemo je formirati sami, odjednom sve može. Pokrenuli smo diplomatsku ofanzivu i pokazali svetu šta se dešava Srbima na KiM. Imamo dobru međunarodnu poziciju i brojne prijatelje zahvaljujući Vučiću i to nam pomaže da štitimo svoje interese. Samo snažna Srbija može da štiti interese in a KiM in a bivšim teritorijama Jugoslavije. Zato je važan ekonomski napredak, dobri lični kontakti predsednika i uticaj u međunarodnoj zajednici – kaže gradski menadžer.

Radun takođe ističe da je problem neformiranja ZSO postao vidljiviji nakon skandaloznog napada na direktora Kancelarije za KiM.

- Videli smo rusku podršku, ali se neke stvari neće promeniti preko noći, pa ni Amerika neće pomeriti svoj kurs. Ipak, menja se atmosfera, pa tako vidimo da je Turska bila za veliku Albaniju i nezavisno Kosovo, a danas se to menja – kaže politički analitičar.

Stabilna politika Srbije može da utiče na "promenu kursa" drugih država

Govoreći o poseti predsednika Vučića Ankari, Radun kaže da je odnos Turske prema Kosovu i velikoj Albaniji promenjen i sve zahvaljujući Srbiji koja održava dobre odnose sa ovom državom.

Foto: TV Pink

- Turska sada više gleda na Srbiju kao na svog partnera, nego na recimo BiH. U Prištini se lomi uticaj Ankare i Vašingtona, a isto je i u Sarajevu. Dok su Vašington i Istanbul bili na istoj talasnoj dužini sve je bilo u redu, sada već ne - kaže Radun.

Gradski menadžer kaže da se decenijama lobiralo za nezavisno Kosovo i Metohiju, a da se u Americi lobiranjem ostvaruju politički interesi i to je legitimno. Srbija kao mala zemlja, kako ističe, mora da razume američku politiku.

Moramo ozbiljno da se bavimo Amerikom i njenom politikom, a promena njene politike trajaće dugo. Važno nam je to što Tramp nema lični odnos prema Balkanu, kao što su ga imali Klintonovi. Za Trampa je Balkan samo jedan od manjih problema sa kojima se SAD suočavaju. Amerika je velika zemlja sa kojom imamo dobre odnose i koja nas poštuje. Treba da se trudimo da naše interese plasiramo tamo gde se odlučuje o politici u Americi in a taj način se izborimo za svoju bolju poziciju. Trajaže to dugo, ali kada je politika u Srbiji stabilna, biće moguće – kaže Vesić.

Formiranje ZSO - Albanci nastavljaju da kupuju vreme

Kada je reč o ZSO, Vesić ističe da vreme nastavlja da se kupuje, jer da je iko imao nameru da bude formirana, to bi bilo urađeno u proteklih pet godina.

- Sećate se primedbi – nije po njihovom zakonu, sud je protiv toga… Ovo su bili samo izgovori, a kada smo najavili samostalno formiranje ZSO, tog časa su se Tači i Haradinaj dogovorili o aktiviranju grupe za ZSO. Ne verujem da i sada hoće formiranje i rade pod pritiskom međunarodne zajednice. Najviše bi voleli kada bi ZSO sveli na nivo nevladine organizacije koja ne bi imala smisla jednog dana ako ne bude imala za koga da postoji – kaže Vesić.

Radun smatra da su Albanci dosad imali zeleno svetlo da ne ispunjavaju deo Briselskog sporazuma, a da je bilo pritisaka, dosad bi ZSO bila formirana.

- Važno je koji nivo ovlašćenja će ZSO imati, a ako je nivo mali govorimo o nečemu poput NVO – objašnjava Radun.

Đurićev posao je da boravi na KiM

Govoreći o poseti Marka Đurića na KiM koja je najavljena za danas, Vesić podseća da je Đurićev posao da boravi na KiM i da se ne traži nikakvo odobrenje, već se šalje obaveštenje.

- Akcije Prištine je bila glupa, jer posle dve nedelje čovek kojeg su vodili po ulicama Prištine, vraća se na Kosovo. I sada ne smeju isto da urade, što dokazuje tezu teškog diplomatskog poraza Prištine, njenog gafa. U Prištini se politička karijera gradi na mržnji prema Srbima, isto kao i u Hrvatskoj - kaže Vesić.

Radun kaže da je cilj bio da se Srbi zastraše i ponize. Priština je izgubila i ono malo kredibiliteta koji je imala.

- Kosovo je narko i kriminalna tvorevina, oni su crna rupa Evrope - kaže politički analitičar.

Upozorenje američkog Stejt departmenta, kako kaže, ne dolazi bez razloga.

- Na Kosovu se nalazi veliki broj špijuna i obaveštajnih punktova, Kosovo je najnadziraniji prostor u Evropi - kaže Radun.

Odbrana od poplava, turizam i planovi za Hram

Govoreći o odbrani od poplava, gradski menadžer kaže da je kod kule Nebojša najniža tačka, pa je tu vanredna odbrana od poplava.

- Nema mesta panici, a tačku kod kule Nebojša rešićemo uskoro. Rast vodostaja je normalan u ovo doba godine – kaže Vesić.

Turisti u Beogradu u proseku ostaje dva i po dana i dnevno potroši 300 evra.

Foto: TV Pink

- Grad je u 2017. godini zaradio između 700 i 800 miliona evra od turizma i to nam je najbrže rastuća privredna grana. Želimo da turistima maksimalno produžimo boravak u našoj prestonici – kaže gradski menadžer, dodajući da iz tog razloga mora da se nastavi sa uređenjem grada.

Hram Svetog Save, kako ističe, jedna je od najčešće posećivanih destinacija turista.

- Uradićemo plato ispred Hrama, iza parohijskog doma izgradićemo zgradu Patrijaršije, iza Hrama radimo Ulicu Bore Stankovića, a u Skerlićevoj ulici predviđena je podzemna garaža. Uradićemo mnogo oko Hrama – najavljuje gradski menadžer.

Izbor gradonačelnika moguć i pre isteka zakonskog roka

Novi gradonačelnik Beograda može biti izabran i pre isteka zakonskog roka od 30 dana po konstituisanju gradskog parlamenta, izjavio je gradski menadžer. Kaže da će se, posle izbora prvog čoveka Beograda, steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada.

Foto: TV Pink

Vesić je rekao da će na konstitutivnoj sednici gradskog parlamenta, koja je zakazana za 9. maj, biti verifikovani mandati novih odbornika i izabran predsednik Skupštine grada i sekretar.

- Tada će novoizbarani predsednik zakazati sednicu za izbor gradonačelnika i drugih oragana. Najduži rok po zakonu je mesec dana, ali to može da se desi ranije. Od tog trenutka će se steći uslovi da se biraju svi organi Skupštine grada i da grad nastavi da radi - kaže Vesić.

#Goran Vesić

#Nacionalni dnevnik

'