AKTUELNO

Nabavkom novog naoružanja Srbija postavlja standarde zemljama u regionu, saglasni su analitičari koji su za Novo jutro ocenili da je to deo neophodne modernizacije vojske.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" je govoreći o nabavci novog naoružanja iz Rusije i Belorusije, istakao da Srbija ne želi ni sa kim da se bori, ali hoće da bude spremna ako nas bilo ko napadne.

- Vojska jeste spremna, a sada će biti opremljena - istakao je Vukajlović.

- Sada smo postavili standarde svima u regionu – zaključio je Vukajlović i dodao da Srbija mora da pokaže čime raspolaže da ne bi nekome iz regiona palo na pamet da nas provocira.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da jaka vojska jeste bitna, ali da se ovde ne radi o drastičnom jačanu vojske već o normalnoj modernizaciji i nema potrebe stvarari predstavu da počinjemo trku u regionu.

- Veći deo našeg naoružanja je iz 70-tih godina prošlog veka. Ako posmatramo strukturu rumunske, bugarske ili grčke vojske oprema naše vojske je u mnogo čemu zartsrela. Ovo je normalan proces koji je trebao i ranije da teče, a ne da imamo toliki zastoj. U ranijem periodu je vojska bila zapuštena, možda i namerno. Radilo se na demilitarizaciji, na način koji je neproporcionalan regionu - istakao je Anđelković.

Govoreći o susretu Putina i Erdogana, one je ukazao da postoji namera Turske i Rusijue da oslabe uticaj SAD na Balkanu.

- Za nas je opasna prodor Turske samostalno, ali ako je sa Rusijom, onda postoji prostor za razgovor – zaključio je Anđelković.

Milan Jovanović, koordinator medijske mreže "Antidot" je ocenio da će uticaj Turske na zapadnom Balkanu posebno zanimljiv.

- Na zapadanom Balkanu, koji je okrenut integracijama, agresivnije se pojavljuju i drugi spoljašnji uticaju pored EU i SAD, poput Rusije, ali će najzanimljiviji biti uticaj Turske - smatra Jovanović.

Kako je dodao, kriza kosovske vlade traje već neko vreme, a sve se ubrzano dešava u poslednja dva dana.

- Postoje opasni lomovi među kosovskim političarima - dodao je Jovanović.

#Srbija

#Vojska

'