AKTUELNO

Pobeda Vladimira Putina na jučerašnjim predsedničkim izborima je bila potpuno očekivana, a samo je dokaz da ga Rusi bezrezervno podržavaju, ocenili su politički analitičari gostujući u emisiji "Novo jutro" na Televiziji Pink.

Diplomata Zoran Milivojević istakao je da su rezultati izbora u Rusiji bili potpuno očekivani.

- Ovo je u stvari bio referendum i izbor između kontinuiteta politike i položaja i strategije koju predsednik Rusije ima i inicijatve sa zapada da dođe do promena – rekao je Milivojević.

Prema njegovim rečima, jasno je da Putin ima bezrezervnu podršku.

Foto: Printscreen

- Izbore i njihov legitmitet niko ne može dovesti u pitanje. Putinov sledeći mandat će biti u funkciji nastvka politike konsolidacije Rusije i na unutrašnjem i spoljnom planu i zadržavanje pozicije Rusije po svaku cenu kao ključnog globalnog igrača, reačunajući i konfrontaciju – naveo je Milivojević.

Kako je ocenio, dobro je da ulazimo u sistem ravnoteže snaga na svetskoh političkoj sceni, jer on garantuje veću bezbednost od situacije u kojoj jedna sila odlučuje o svemu.

Prof. dr Darko Trifunović sa Fakulteta bezbednosti kaže da je suštinska stvar kakva će nakon izbora u Rusiji biti percepcija zapada.

Foto: Printscreen

- Kada bi bilo koji političar sada pao sa bicikle, oni bi rekli Vladimir Putin. I to je homogenizovalo rusko javno mnjenje. Suštinsko pitanje je kako će se to odraziti na nas. Mi ovde možemo da aplaudiramo i Putinu i Trampu, ali mi živimo na Balkanu gde će ponovo susresti te dve super sile. Pitanje je kako ćemo mi u toj igri proći – naveo je Trifunović.

Direktor Foruma za etničke odnose Dušan Janjić navodi da su predsednički izbori u Rusiji jedna vrsta unutrašnjeg plebiscita, ukazavši na veliku razliku između Rusije dana i devedesetih godina prošlog veka.

- Ta konfrontacija sa zapadom, povodom Krma, Ugkrajine..dodatno je mobilisala stanovištvo Rusije. Oni znaju da predstoji nastavak teške borbe, a Putin je pokazao da to može da radi – naveo je Janjić, koji smatra da će Putin ovaj mandate posvetiti unutrašnjim refomama.

Foto: Printscreen

Predsednik Komunističke partije Joška Broz primećuje da je pobeda Putina dokaz da su Rusi uz svog vođu, koji mnogo toga uradio u prethodnom periodu. Ističući da ne postoji nikakva mogućnost krađe izbora, Broz je gostujući u emisji Novo jutro naveo da se na izborima biralo između Rusije i zapada i da ga rezultat nije iznenadio.

#Rusija

#Vladimir Putin

'