AKTUELNO

Privremene kosovske institucije u Prištini odbacile su u sredu dogovor o početku izrade Statuta za formiranje ZSO, koji je postignut na nedavnom sastanku u Briselu uz prisustvo evropskih visokih zvaničnika. Da li se ceo pregovarački proces Beograda i Prištine sada vraća na nulu i da li će međunarodna zajednica, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države uticati na Prištinu da ispuni svoje obaveze preuzete Briselskim sporazumom?

Predsednik Skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun ističe da Priština sistematski izbegava realizovanje ključnog dela Briselskog sporazuma, odnosno formiranje ZSO.

- Priština bi želela da implementira i taj deo dogovora, ali pod uslovom da se sve nadležnosti koje su predviđene oduzmu toj zajednici i da postoji samo na papiru - kaže Drecun za "Novo jutro", dodajući da je to politika "toplo-hladno".

On objašnjava da sa jedne strane stižu izjave da će Zajednica biti formirana, a da se onda pojavljuje teza da formiranje mora biti u skladu sa tzv. ustavom Kosova.

Foto: TV Pink

- Ono što je dogovoreno u Briselu iznad je tog ustava, i ako taj akt nije u skladu sa Briselskim sporazumom, on se mora uskladiti sa sporazumom - kaže Drecun.

On dodaje da postoji vrsta pokušaja da se umrtvi proces normalizacije odnosa.

- Postoje pukotine u njihovom stavu i ovo je težak udarac nastavku dijalogu u Briselu i sada upravo Brisel, pokrovitelj, mora da reaguje - kaže Drecun.

Govoreći o naslovu Srpskog telegrafa "CIA nam sprema ubistvo političara", Božidar Spasić, bivši obaveštajac kaže da je ovo javni podatak, odnosno, da je izašao iz krugova obaveštajnih podataka.

- Ovi podaci, rekao bih, cure iz američkih kvazi-obaveštajnih službi, odnosno službi koje su produktivni sateliti CIA-e i da su analitičari napravili analize o svemu tome. Amerikancima se ovo ne isplati i ne bi im uspelo neko "Srpsko proleće" koje su ranije nagoveštavali - kaže Spasić, dodajući da Srbija ima puno osnova da veruje u ovakve podatke, pre svega jer je u njenim rukama američki agent koji je specijalista za izvršenje atentata.

Kako kaže, posebno ga zabrinjava to što se ova informacija odnosi prvobitno na Republiku Srpsku, a sada se to preliva i na Srbiju.

- Siguran sam da naše obaveštajne službe prate ovu situaciju - kaže Spasić za Televiziju Pink.

Foto: TV Pink

Drecun kaže da, ako neko planira destabilizaciju, to bi bile strogo poverljive tajne i ne bi dnevne novine o tome pisale.

- U ovoj fazi interes Srbije, SAD i drugih zapadnih zemalja je da se nastavi izgradnja međusobnih partnerstava, a svi problemi, kada je reč o EU, najviše su vezani za poglavlje 35 - kaže Drecun, dodajući da niko na zapadu ne bi želeo da ruši i destabilizuje Srbiju na način koji navodi "Srpski telegraf".

Drecun kaže da dijalog zavisi od čvrštine našeg stava.

- Neverovatno mi je da se Albanci oglušuju o upozorenja Vašingtona i Brisela, koje je ili nedovoljno iskreno i uverljivo, ili su Albanci toliko moćni da su samostalni u donošenju odluka. Ova druga varijanta mi se ne čini dovoljno realnom - kaže Drecun.

Pročitajte još: VUČIĆ U RUMUNIJI: Za kompromisno rešenje za KiM potrebno da obe strane odustanu od makimalističkih zahteva

Više o ovoj temi pogledajte u nastavku:

#Albanija

#Božidar Spasić

#Kosovo

#Milovan Drecun

#ZSO

'