AKTUELNO

Susret predsednika Srbije Aleksandra Vučića i nemačke kancelarke Angele Merkel ključna je tema u svim medijima. Diplomata Zoran Milivojević je za Novo jutro ocenio da susret Merkelove i Vučića prevazilazi značaj običnih bilateralnih susreta.

Diplomata Zoran Milivojević ističe da Srbija ima centralno mesto u ovom region, a region je sada u fokusu EU i poseta Aleksandra Vučića Berlinu je, imajući to u vidu, došla u pravo vreme i za Srbiju je veoma važna.

- Susret Merkelove i Vučića prevazilazi značaj običnih bilateralnih susreta iz više razloga. Prvo Nemčaka je vodeća zemlja, predstoji formiranje nove vlade, kojoj će očigledno EU biti u fokusu, a jedno od centralnih pitanja biće politika proširenja. Sada imamo ofanzivu EK na Balkanu, a Srbija ima centralno mesto na Zapadnom Balkanu, a predsednik Vučić je ključna figura - ocenio je Milivojević.

- Oni koji ne žele evropsku budućnost Srbije gube jednu polugu uticaja na politiku Beograda, koja se koristila i ranije da se zakoči put Srbije u EU. Kosovski problem je uvek služio da se utiče na politiku Beograda - da se ne ide na zapad - zaključio je Ostojić.

Kako je dodao dva pitanja su bila od posebnog značaja za Srbiju - da Nemačka kaže šta misli o strategiji za proširenje EU, i o Kosovu i Metohiji.

- Srbija je dobila podršku da je za pristup EU neophodan kompromis. Kada to kažem imam u vidu nedavnu posetu nemačkog ministra Zigmara Gabrijela Beogradu i ovo je bila prilika da se raščisti sa tim šta je ustvari Nemački stav. Ono što je proizilazilo iz tih izjava jeste - ili uzmi ili ostavi. Juče je to razrešeno i Srbija je dobila punu podršku za strategiju da se mora pronaći kompromis na liniji da su obe strane podjednako zadovoljne i nezadovoljne, jedini put za pronalaženje rešenja - istakao je Milivojević.

Napomenuo je da je priprodno da će Srbija diktirati tok, a to je uvažavanje i njene pozicije i njenog subjektiviteta, jer je Kosovo u sastavu naše zemlje.

- Merkelova nije davala nikakve uslove i rokove. Ostavlja se Srbiji da diktira poziciju i dinamiku - dodao je Milivojević.

Novinar Zoran Ostojić smatra da razgovor Vučića i Merkelove imaju za cilj da se evropski put Srbije približi kraju.

- Tačno je da rešenje kosovskog pitanja jedan od uslova, ali to je pre svega interes Srbije, ne samo zbog evropskih integracija, već da problem ne ostavimo svojoj deci, kao što su to nama uradili - naveo je Ostojić.

Kako je dodao, rešavanje kosovskog problema je bitno je pre svega za srpske državne interese.

Saša Milovanović, direktor "Srpskog telegrafa" smatra da je ohrabrujuće to što je Vučić prvi državnik koji se sastao sa Merkelovom nakon njenog reizbora i to što je govorila o svim otvorenim pitanjima.

- Ovo je 11. susret najmoćnije žene na svetu i Vučića. Srbija se diplomatijom Aleksandra Vučića izborila da bude lider na Balkanu. Ranije vlade su jedan polumig nekoga iz Nemačke predstave kao neku senzaciju, a sada imamo tet- a- tet razgovor i veliku podršku Nemačke - naveo je Milovanović.

Prema njegovim rečima, pozicija Srbije se dramatično promenila i ima priliku da reši kosovsko pitanje, ali nije sama u dijalogu.

- Priština je ta koja je godinu dana opstruisala pegovore, a više od četiri godine se pravi blesava po pitanju Zajednice srpskih opština. To je njihova odgovornost i Priština je ta koja treba da snosi posledice - dodao je Milovanović.

Duško Vukajlović, glavni i odgovorni urednik dnevnog lista "Alo" navodi da je činjenica da nema kompromisa i dogovora bez učešća obe strane.

- Ako jedna strana ne ispunjava obaveze koje je preuzela, dijalog stoji - naveo je Vukajlović, koji smatra da je će taj problem u toku 2019. godine na neki način biti rešen kompromisom. Merkelova je, napomenuo je, Vučića dočekala raširenih ruku.

- Nemačka će sigurno uticati na pregovore oko Kosova - dodao je Vukajlović.

#Aleksandar Vučić

#Angela Merkel

#Novo jutro

'