AKTUELNO

Gosujući u emisji Novo jutro Miodrag Linta, predsednikom Saveza Srba iz region i diplomata Zoran Milivojević, istakli su da je poseta predsednika Srbije Aleksanda Vučića u potpunosti uspela.

Miodrag Linta, predsednikom Saveza Srba iz regiona je ponovo ukazao na prljavu kampanju koja je vođenja u Hrvatskoj pred dolazak Vučić istakavši da dobro što nije odgovornio na primitivazam sa kojim susreo, ponašao se veoma pristojno i odgovorno.

- Time je poslao jasnu poruku da je Srbija spremna da ide napred, ali da se nikada nećemo složiti oko prošlosti. Važno je da je našao sagovornika u predsednici Kolindi Grabar Kitarović, da će tu politiku podržati i EU i Amerika, da se ide u stalni dijalog i da se samo na taj način rešavaju problem - naveo je Linta.

Kako je ocenio poseta Vučića Zagrebu je racionalan, ozbiljan i odgovoran potez.

Osvrnuvši se na njegovu posetu Vrgimostu, Linta je istakao da je predsednik Srbije zadobio poverenje Srba koji tamo žive, jer se videla njegova iskrena želja d aim pomogne.

- Vidi se kod naših ljudi jedna vrsta zebnje i straha i poseta Vučića je veliko ohrabrenje za njih. Oni su osetili da ih Srbija nije napustila i da stoji iza njih, kao id a će im pomoći u rešavanju njihovih konkretnih problema - podvukao je Linta.

Prema njegovim rečima, Srbima u Vrgimostu je poklonjena dva traktora, vozilo hitne pomoći, postoji predlog da se izgradi pravoslavna crkva

Diplomata Zoran Milivojević očekuje da će Hrvatska kada je reč o evropskom putu Srbije koristiti ucenjivački kapacitet - od pitanja granica, preko pitanja imovine.

- Poseta je u potpunosti uspela. Poseta je zaustavila proces koji joj je prethodio i koji bi da se nastavio dao prostor onim snagama koje nisu za mir na ovim prostorima , koje nisu za saradnju, koje nisu za bezbednost i koje su vodile u jedno stanje gde bi mogućnost da se vratimo na put dijaloga kao susedi postao nepovratan - podvukao je Milivojević.

Poseta je pokazala kada je Hrvataka u pitanju šta je suština Hrvatskog društva danas i šta je glavni politički problem, naveo je on, napomenuvši da posetu i sve što se dogodilo podržava međunarodna zajednica.

- Poseta je pokazala stabilnost i kvalitet spoljne politike Srbije, koja nastupa sa pozicije pomirenja i rešavanja otvorenih pitanja. Nastupa konstruktivno čak i po cenu da može da ubere neke negativne političke poene, ali izbegava rizike novih sukoba i traži rešenja - istakao je Milivojević. Kako najvažniji domet označio je pokretanje otvorenih pitanja koja su na stolu od devedesetih godina prošlog veka.

- Svi koji osoporavaju ovu posetu, na domaćoj i na hrvatskoj političkoj sceni, imali su prilike da ih rešavaju. Sada su otvoren teret odlučivanja i političkih pritisaka će biti na hrvatskoj strani. Kod nas ne postoji dilema da se ispuni dogovoreno - rekao je Milivojević.

#Aleksandar Vučić

'