AKTUELNO

Kineski predsednik Si Đinping stigao je večeras u Beograd, gde će boraviti u dvodnevnoj poseti.

Avion sa kineskim predsednikom Si Đinpingom u pratnji "migova 29" sleteo je večeras na Aerodrom "Nikola Tesla".

Po izasku iz aviona, kineskog lidera i njegovu suprugu pozdravili su predsednik Aleksandar Vučić i članovi Vlade Srbije. Pre nego što je Si napustio aerodrom, održan je kratak kulturno-umetnički program.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Mladići i devojke obučeni u narodnu nošnju odigrali su kolo na taktove pesme "Igrale se delije", a predsednik Si i prva dama bili su oduševljeni nastupom.

Delegacije su nakon toga napustile aerodrom, a zvanična poseta biće nastavljena sutra.

Inače, u Beograd je stigla kineska delegacija koja broji oko 400 članova.

Beograd je postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate "Srbija". Ovom prilikom biće potpisano i tridesetak sporazuma. Tokom ručka služiće se srpska jela i vina, a predsednik Vučić će mu lično služiti srpska vina, od penušavca do dezertnog, najvećim delom autohtone srpske sorte.

Foto: Tanjug/Nemanja Jovanović

Za predsednika Kine upriličen je i muzički program, a pevaće devojka iz Srbije pesmu "Moja domovina i ja" na kineskom, a hor Čarolije pesmu Prelepi cvet jasmina, takođe na kineskom. Program će biti završen pesmom "Ovo je Srbija".

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina, od izbijanja pandemije kovid-19, i tokom ove evropske turneje posetiće samo tri evropske prestonice - Pariz, Beograd i Budimpeštu.