AKTUELNO

Kineski predsednik Si Đinping doputovao je večeras oko 21 i 40 sati u Beograd, a na aerodromu "Nikola Tesla" dočekao ga je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U pratnji kineskog predsednika je i njegova supruga profesorka Peng Lijuan.

Kineskog predsednika dočekali su i supruga predsednika Vučića, Tamara Vučić, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, kao i bivši predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa suprugom Dragicom.

U delegaciji su i ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović, kao i ambasador Kine u Srbiji Li Ming, sa suprugom Lu Fangcing.

Foto: TV Pink Printscreen

Avion kineskog predsednika su do aerodroma kroz naš vazdušni prostor dopratili srpski lovci MiG-29, a na beogradskom aerodromu je u njegovu čast postrojena garda Vojske Srbije.

U čast kineskog predsednika KUD "Kolo" izvelo je dve numere, "Igrale se delije" i "Moravac". Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije.

Na Kuli Beograd osvanule su srpska i kineska zastava.

Foto: Privatna arhiva

Delegacija od 400 članova

Prema protokolima koje prate posete velikih svetskih državnika, i boravak kineskog lidera našoj zemlji, obezbeđuje oko 3.400 policajaca. Kako prenose mediji, Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova.

Beograd je postavio zastavice koje su deo dobrodošlice predsedniku Kine, prijateljske zemlje našoj Srbiji.

Duž auto-puta u Beogradu postavljene su kineske i srpske zastave, a svečani doček kineske delegacije, biće organizovan i ispred Palate Srbija.

Foto: Pink.rs

Tokom zajedničkog ručka dva predsednika, služiće se srpska jela i vina, a naši umetnici pevaće na kineskom: prvo pesmu "Moja domovina i ja" a hor Čarolija pesmu "Prelepi cvet jasmina".

Na kraju programa izvešće našu pesmu "Ovo je Srbija".

U pratnji predsednika Kine su njegova supruga Peng Lijuan, član Glavnog komiteta Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, direktor Generalne kancelarije Centralnog komiteta, kao i član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije i ministar spoljnih poslova, prenosi Kineski međunarodni radio.

Si je naglasio i da bez obzira na to kakve bile promene međunarodne situacije, Kina i Srbija ostaju pravi prijatelji i dobri partneri i da čelično prijateljstvo dve zemlje neprekidno jača, čime je postavilo primer za saradnju između država i naroda. "Naše dve zemlje su se uvek međusobno poštovale i verovale jedna drugoj. Predsednik Vučić i ja smo razvili dobar radni odnos preko naših susreta, telefonskih razgovora i razmena pisama. Dve zemlje održavaju blisku saradnju na svim nivoima i u svim oblastima. Obe strane u potpunosti razumeju i poštuju izbor sopstvenog naroda za razvojni put, zalažu se za princip pravde i pravičnosti, čvrsto međusobno podržavaju suštinske interese od najveće važnosti za nas", rekao je predsednik Kine.

On je dodao da su dve zemlje održavale blisku i glatku koordinaciju i saradnju u bilateralnim i multilateralnim oblastima, i da se sveobuhvatno strateško partnerstvo neprekidno produbljuje sa opipljivim rezultatima.

Kako je istakao Srbija i Kina su ostale posvećene obostranoj koristi.

"Srbija je prvi partner slobodne trgovine Kine u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Prošle godine Kina je bila najveći izvor stranih investicija i drugi najveći trgovinski partner Srbije. Dinamična saradnja dve strane u oblasti privrede i trgovine, industrijskih lanaca i izgradnje infrastrukture daje veliki podsticaj sopstvenom procesu modernizacije dveju zemalja", rekao je on.