AKTUELNO

Demokratski savez Hrvata u Vojvodini ocenio je danas „visoko pozitivnom“ dvodnevnu posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj, naglasivši da je „obostrano iskazana“ spremnost za rešavanja svih otvorenih pitanja.

DSHV ukazuje na obostrano iskazanu spremnost za rešavanjem svih otvorenih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i Srbije, pa tako i položaj nacionalnih manjina – Hrvata u Srbiji i Srba u Hrvatskoj.

- U ovim okvirima i ovakvim ishodima, uprkos nesporazumu i protivljenju javnosti i političkih stranaka u obe države, ovu visokoorganizovanu posetu mora karakterisati država i inicijator sastanka, predsednik Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović, i toplo čestitati hrabrosti i uspešnom domaćinu - kaže DSHV.

Ocena je i da se ta poseta dogodila u pravom trenutku te da verovatno ima status ključnoga u najnovijem resetovanju ukupnih hrvatsko-srpskih odnosa.

U delegacija Srbije bio je i predsednik DSHV i predstavnik Skupštine Srbije Tomislav Žigmanov, koji, prema oceni DSHV-a, „simbolično prepoznaje značaj političkog predstavnika hrvatske zajednice ne samo kada je u pitanju mesto u kojem se nalazi Republika Srbija, ali i u ukupnim međudržavnim hrvatsko-srpskim odnosima“.

U saopštenju DSHV ističe se da je Žigmanov bio u mogućnosti direktno da predoči većinu izazova i većinu problema sa kojima se suočavaju Hrvati u Srbiji - od pitanja garantovanih mandata i proporcionalne zastupljenosti Hrvata u državnoj upravi kroz probleme sa kojima se susreću u ostvarivanju manjinskih prava, pa do nerazvijene komunalne infrastrukture i vraćanja imovine, prvenstveno Hrvatske kuće u Sremskoj Mitrovici.

U posebno značajnom gestu, DSHV ocenjuje poziv predsednika Vučića na zvaničnom razgovoru sa Tomislavom Žigmanom, koji će razmotriti celokupno rešavanje problema i poboljšati društveni položaj Hrvata u Srbiji.

#Aleksandar Vučić

#Hrvatska

#Poseta

'