AKTUELNO

Predsednik Srpskog narodnog veća Milorad Pupovac rekao je za Televiziju Pink očekuje da će poseta predsednika Srbije Hravstkoj imati pozitivne rezultate i ističe da je važno da se promeni atmosfera i uspostavi dobra komunikacija.

Ukoliko nema dobre komunikacije između Srbije i Hravstke, teško je ostvarivati prava Srba u Hrvatskoj, naveo je Pupovac i ocenio da će odlazak predsednika Vučića u Vrginmost i na veliku skupštinu Srpskog narodnog veća sigurno biti ohrabrenje u odnosima između Hrvata i Srba, ali i podrška srpskoj zajednici u Hrvatskoj .

Prema njegovim rečima, nedovoljna usklađenost između predsednice Hrvastke i premijera, između Banskih dvora i Pantovčaka nije uopšte neuobičajena za politički život u Hrvatskoj.

- Stvar je u tome da vlada ima jedno viđenje načina na koji vidi unapoređivanje odnosa sa Srbijom. Njavažnije je da u razgovori biti uključeni svi. Prema protokolu, niko neće biti po strani i isključen iz ove značajne i važne posete koja se realizije na poziv Kolinde Grabar Kitarović – rekao je Pupovac.

Kako je istakao, odnosi su od 2011. gdoine u stalnoj silaznoj putanji i dobro je da se ona preseče i da uprkos negatoivnoj atmosferi dođe do ovog susreta.

- To je pretpostavka da se počnu rešavati otvorena pitanja – izbeglica, nestalih, suđenja za ratne zločine. Očekujemo pozitivne efekte – naveo je Pupovac i dodao da je pitanje ratna odštete teška i krupna tema koja zahteva puno priprema ako do nje dođe, te da svaka strana ima svoje argumente i da se ne može očekuvati jedinstven stav.

#Milorad Pupovac

'