AKTUELNO

U gotovo svim opštinama, gradovima i županijama u Hrvatskoj gde su imali pravo da glasaju za savete nacionalnih manjina, Srbi će imati svoje predstavnike, izjavio je večeras predsednik Srpskog narodnog veća (SNV) Milorad Pupovac.

- Od 2.400 kandidatkinja i kandidata na izborima za savete nacionalnih manjina u Hrvatskoj, prošlo je više od 2.300. To će predstavljati snagu kakvu srpska zajednica nije imala - kazao je Pupovac.

On je naveo da će Srbi moći da formiraju veća u 19 županija, 77 gradova i 148 opština. Prema Pupovčevim rečima, oni će biti aktivni kada treba da se izgradi put, uvede struja, izgrade vrtići i domovi zdravlja.

- Moraju da budu prvi koji će inicirati da se poštuje zakon kada je reč o dvojezičnosti i aktivirati se gde god postoji neki oblik netolerancije ili nasilja prema pojedincima ili delovima srpske zajednice - rekao je Pupovac. On je komentarisao i izlaznost koja je iznosila svega deset odsto, poručivši da državu Hrvatsku treba naterati da promeni pristup manjinskim većima.

- Mora biti informativne kampanje. Ako je odlučila gde će biti biračka mesta, onda mora da se dogovori s nama koji predlažmo liste - naveo je Pupovac, koji je i poslanik u Hrvatskom saboru.

On je, govoreći o partnerstvu s vladajućom Hrvatskom demokratskom zajednicom (HDZ), kazao da je do preispitivanja saradnje došlo zbog zastoja u ispunjavanju dogovora i dodao da će se u narednom periodu videti kako će biti sprovedeni novi projekti.

#Milorad Pupovac

'