AKTUELNO

Hrvatska predsednica i predsednik Srbije, kao i delegacije u njihovoj pratnji razgovaraće o nestalima koji su humanitarno, a ne političko pitanje, piše zagrebački Večernji list.

Večernji list potom opisuje detalje posete predsednika Srbije i njegove planirane susrete s predstavnicima hrvatskih vlasti.

Vučić će u ponedeljak sa svojim izaslanstvom sleteti u prepodnevnim satima na aerodrom dr. Franjo Tuđman, dok će svečani doček biti organizovan na Pantovčaku.

Nakon dolaska dvoje predsednika održaće sastanak u četiri oka, a potom će se sastati izaslanstva, nakon čega će predsednici dati izjave za medije.

Posle toga je predviđen odlazak Vučića na sastanak s predsednikom hrvatske Vlade Andrejom Plenkovićem. Potom će samo preći iz Banskih dvora u zgradu Hrvatskog Sabora gde će razgovarati sa predsednikom Sabora Gordanom Jandrokovićem.

U ranim poslepodnevnim satima predsednik Vučić će opet zajedno s predsednicom Grabar-Kitarović otići u Hrvatsku privrednu komoru gde će biti održan zajednički forum.

Iz Srbije, kako saznaje Večernji list, dolazi delegacija od trideset predstavnika ključnih srpskih firmi koje su zainteresovane za saradnju s hrvatskim kompanijama, a Hrvatsku će predstavljati predstavnici petnaestak firmi. Govore će održati dvoje predsednika kao i predsednici komora Burilović i Čadež.

Ali tu neće biti kraj aktivnostima predsednika Srbije. Iza toga Vučić će posetiti Mitropoliju SPC u Zagrebu i održati sastanak s mladim predstavnicima srpske zajednice.

Na kraju dana predsednica će organizovati svečanu večeru za izaslanstva i zvanice.

Drugog dana službene poseta Hrvatskoj, predjednik Vučić posetiće i obići srpsku zajednicu u opštini Gvozd u Vrginmostu, a predviđeno je i da im preda poklone. Reč je o raznoj opremi za školu. Planirana je i poseta dvema tamošnjim porodicam, te razgovor s ljudima iz srpske zajednice.

Posle obilaska terena Vučić se vraća u Zagreb gde će u KD Lisinski biti održana velika skupština Srpskog narodnog vijeća na čije je održavanje pozvan i celi državni vrh Hrvatske. Vučića će službeno ispratiti prema aerodromu.

Zanimljivo je da će na predlog hrvatske strane u delegacijama biti predstavnik Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, a da će u sastavu beogradske delegacije biti predstavnik Hrvata u Srbiji - Tomislav Žigmanov.

Hrvatska predsednica i predsednik Srbije, kao i izaslanstva (a u hrvatskom će biti potpredsednica Vlade i ministarka spljnih poslova poslova Marija Pejčinović Burić), razgovaraće o nestalima koji su humanitarno, a ne političko pitanje.

Govoriće se o usaglašenim brojkama nestalih Hrvata i Srba koji su državljani Hrvatske (kojih je na popisu 1945) te državljana Srbije (150).

Na razgovorima će učestvovatii predstavnici udruženja nestalih - s hrvatske strane gospođa Alvir, a iz Srbije gospođe Šajatović i Đukić. Jedna od tema razgovora biće i politička zastupljenost Hrvata u Vojvodini i na nivou cele Srbije.

Predsednici će razgovarati i o graničnim pitanjima kao i o saradnji oko političke stabilnosti na celom prostoru jugoistoka Europe, piše Večernji list.

#Aleksandar Vučić

#Kolinda Grabar Kitarović

#Poseta

'