AKTUELNO

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je danas u Sloveniji, nakon zajedničke sednice dve vlade, da Srbija i Slovenija imaju odlične odnose, političke i ekonomske i da ih krasi veliko prijateljstvo i zahvalila Sloveniji na podršci evropskom putu Srbije.

Kako je rekla, Srbiji je važno prijateljstvo sa Slovenijom u procesu evrointegracija naše zemlje, kao i prijateljstvo dva naroda i dodala da ima veoma dobru komunikaciju sa slovenačkim kolegom Mirom Cerarom.

Ona je navela da je najteži test za nase odnose bilo finale Evropskog prvenstva u košarci prošle godine u Istanbulu.

- Ja sam mu (Ceraru) rekla da, ako to preživimo kao prijatelji, sve ostalo ćemo preživeti. Preživeli smo to kao prijatelji, ali nećemo se dati sledeći put - našalila se Brnabić i dodala da joj je taj poraz Srbije tesko pao.

Ona je posebno zahvalila Sloveniji na podršci koju pruža Srbiji na evopskom putu, kako prilikom odlučivanja o otvaranju i zatvaranju poglavnja, tako i u pružanju tehničke podrške u njihovoj pripremi, rekavši da to jako cenimo.

Podvukla je da je Srbija strateški opredeljena za EU i podsetila da je do sada otvoreno 12 od 35 poglavlja, te da se očekuje da u junu za otvaranje bude spremno još pet poglavlja i da ćemo tada imati podršku Slovenije da ta poglavlja i otvorimo.

Ukazala je da su reforme koje Srbija sprovodi na tom putu pre svega važne zbog unapređenja kvaliteta života građana.

- Zato što želimo da štikliramo stvari na putu ka EU i tako na predujemo ka Evropi. Zaista želimo da implementiramo reforme, da one doprinesu kvalitetu života građana, a broj otvorenih poglavlja je indikator našeg napretka - podvukla je Brnabić.

Kako je rekla, ne postoji nijedan resor u koji nema dobru šaradnju i konketre projekte na kojima radi.

- To pokazuje dobre odnose, političke i ekonomske i nadamo se i radićemo da oni postanu sve bolji u budućnosti - istakla je srpska premijerka.

Ukazala je da je našoj zemlji veoma važna regionalna saradnja koja, kako je rekla, zauzima visoko mesto na listi prioriteta Srbije.

- Srbija je uložila puno napora u protekle tri-četiri godine da bismo napraili osnovu za zdrav rast koji danas imamo. Obaveza ove vlade je da to nadograđe - istakla je ona.

To, ukazala je, ne možemo, ili ne možemo u dovoljnoj meri, ako ceo region nije percipiran kao stabilan, predvidiv i dovoljno povezan.

Srbija ima interes u tome da bude izvoznik stabilnosti u region, da bude jedna od zemalja koja će uvek lobirati za stabilnost i pokazati fleksibilnost i toleranciju.

- To je pokazuje i time što je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Austriji, on 12. i 13. februara ide u posetu Hrvatskoj. Mi smo danas ovde, za nedelju dana idemo u Mađarsku, ja ću uskoro ići u posetu Crnoj Gori, u stalnoj sam komunikaciji sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim... To je ono što je nama važno i prepoznajemo tu važnu ulogu Slovenije - navela je Brnabić.

Ona je posebno izrazila zahvalnost na podršci Slovenije Berlinskom procesu, koji vidimo kao značajno ekonomsko i infrastrukturno povezivanje celog regiona Zapadnog Balkana.

- To je ono na čemu ćemo mi dalje raditi, što je u našem interesu i u smislu evropskih integracija, a posebno nam je zadovoljstvo što je Srbija prepoznata kao jedna od zemalja koja je najbliža i najbrže ide ka EU. Trudićemo se da posao koji je prethodna vlada uradila, na najbolji mogući način nastavimo - zaključila je Brnabić.

#Ana Brnabić

#Miro Cerar

#Slovenija

'