AKTUELNO

Zbog sumnje da je izvršio ratni zločin, ni kriv ni dužan, proveo je četiri i po meseca u paviljonu za Srbe EULEKS-ovog zatvora kod Podujeva. Gost "Novog jutra" bio je Bogdan Mitrović, kao i advokat Branislav Tapušković.

Bogdan Mitrović je u pritvoru završio 28. avgusta, na osnovu svedočenja komšije Albanca, a na slobodu je pušten pre tri dana.

Mitrović je uhapšen prošle godine u Mušutištu, tako što je izveden iz grupe raseljenih Srba koji su obišli svoje kuće i porušenu Crkvu Svete Bogorodice u tom mestu.

- Mi smo svake godine odlazili tamo redovno. Ja sam dvanaest godina tamo išao nesmetano. Bio sam i kao predstavnik sela, imali smo i radnu grupu, sastanke, a sa svakim komšijom Albancom sam se pozdravio kao da nikad nismo imali ništa loše. Tamo sam imao svoje prodavnice i kafić, ali rat je došao, pa odjednom kada smo izašli sa liturgije policajci su nas sačekali na auto-putu, samo ušli u autobus u Suvoj reci i rekli "Ti si ratni zločinac i imaš pravo na advokata" - prisetio se Mitrović.

Mitrović je rekao da su ga odveli u policijsku stanicu u Ljubište, gde su ga saslušali, pa je 48 sati proveo u ćeliji u Prizrenu, gde je bilo suđenje posle dva dana.

Foto: Printscreen

- Došao je advokat Dejan Vasić, i tamo smo slušali njihove izjave, sve je bilo lažno. Pričali su da sam ubijao, da sam krao, da sam pljačkao, da sam uzeo čoveku dva kamiona, 100 hiljada evra, 23 hiljade franaka, da ga ne ubijem, da sam išao po selima da sam pljačkao ljude, da sam palio - naglasio je Mitrović.

Mitrović je dodao da je imao prodavnicu u centru sela, i da je sa svoja dva sina pošteno radio. Prijavu je podneo Mitrovićev komšija Dželjadin Sadikaj, koji je ujedno zadužen za povratak raseljenih Srba u opštini Stara reka.

Na pitanje u kakvim odnosima je bio sa komšijom Sadikajem, Mitrović je rekao da su bili  u najboljim odnosima, da je Sadikaj imao pekaru i da mu je bio prvi komšija, da su kupovali hleb od njega.

- Mogu da se zakunem da dok sam bio tamo nikome šamar nisam dao, niti meni bilo ko - rekao je Mitrović, i dodao da ga je Sadikaj prijavio zbog interesa, tačnije zbog imovine.

Foto: Printscreen

- Bogdan je lepo rekao da su nam oduzeli kolevku, a da bi sad da nam uzmu dušu. Međutim, važno je znati da nije Bogdan pušten da se sa slobode brani, njemu je omogućeo da se vrati u Srbiju, i doneta je sudska odluka da se postupak protiv njega obustavlja. Prema tome, sada je jasno da je to što je on proživeo bila čista šikana - istakao je advokat Tapušković, i dodao da takva hapšenja treba da proizvedu strah za one koji nameravaju da se vrate.

- Pre neki dan sam slušao patrijarha Irineja koji je rekao da se naš predsednik Vučić bori kao lav i da je to živa istina. Teodosije, Vladika raško-prizrenski me je ohrabrio više puta - rekao je Mitrović.

Bogdan Mitrović je rekao da su ćelije čiste, i da su dolazili iz EULEKS-a da vide kako je.

#Branislav Tapušković

#Hapšenje

#Kosovo

'