AKTUELNO

EU užasnuta je potezom Prištine koja želi da ukine zakon o Specijalnom sudu.

Predstavništvo kosovskop Parlamenta nije uspelo da u petak obezbedi kvorum za sazivanje vanredne sednice Parlamenta na kojoj bi se doneo zakon o ukidanju Specijalnog suda za ratne zločine OVK. Do zahteva za vanrednu sednicu došlo je nakon što je peticija u organizaciji ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova predate Skupštini sa više od 15.000 potpisa. Oni zahtevaju da se process formiranja suda koji je več formiran vrati na početak ili da se izvrše zakonske izmene da bi se za ratne zločine sudilo i ostalima, a ne samo Albancima.

Dalibor Jevtić, zamenik premijera Kosova i ministar za zajednicu i povratak u vladi Kosova izjavio je da je atmosfera u Kosovskoj skuoštini bila napeta, te da je pokrenuta inicijativa koja je iznenadila čak i pripadnike Samoopredeljenja.

Foto: TV Pink

- Razlog svemu tome, kako se priča po Skupštini, je podizanje prvih optužnica već na Božić, pa se žurilo da se zakon stavi van snage sa prostom većinom, jer je nemoguće staviti ga van snage bez dvotrećinske većine. Dakle, čekalo bi se da se Ustavni sud oglasi, što traje oko šest meseci, dokad bi sebi kupili vreme. Stvorena je vrlo napeta atmosfera – rekao je Jevtić.

Kako je istakao, čule su se i informacije da su neki albanski lideri na optužnicama, ali obični građani Albanci slažu se da oni koji su počinili zločine treba da odgovaraju, što se jasno vidi po njihovim reagovanjima na društvenim mrežama, posebno nakon izjave američkog ambasadora da bi ukidanje vrarilo Kosovo unazad.

- Srbija mora da sa vladom i predsednikom radi kako bi zaštitila svoj narod na KiM, pre svega kako ne bi došlo ni do kakvih sukoba. Treba delovati preventivno, dobili smo određene garancije, a politički prestavnici moraju da svoje odluke usmere ka tome da se stišaju tenzije i zaštiti položaja srpskog stanovništva – rekao je Jevtić.

Predsednik Skupštine je rekao, nakon više pokušaja da se zakaže vanredna sednica, da se ide na zimsku pauzu do 14. januara.

- Poslanici po proceduri mogu da zatraže vanrednu sednicu, ali ne može se zakon staviti van snage bez dvotrećinske većine. Najveći izazov za sve na KiM biće početak rada Specijalnog suda, kada ćemo na delu videti delovanje međunarodne zajednice i kosovskih institucija, u smislu sprečavanja eskalacije sukoba - rekao je Jevtić.

On je dodao da se ukidanju Specijalnog suda protive i zapad i mnogi Albanci.

Foto: TV Pink

#Dalibor Jevtić

#Kosovo

#Sud

'