AKTUELNO

Vujičić: Haški tribunal „pali vatru“ na relaciji tri naroda

Juče su u Beograd doputovali predstavnici Bosne i Hercegovine. O sastanku Ivanića, Čovića, Izetbegovića i Vučića, situaciji u regionu, kao i dešavanjima u Kijevu izneli su svoje mišljenje novinar Dragan Vujičić i spoljnopolitički analitičar Borislav Korkodelović.

Foto: Printscreen

U razgovoru o haškom tribunalu Vujičić je rekao da on „pali vatru“ na relaciji tri naroda i da mi imamo problem samo sa jednom trećinom bosansko-hercegovačke strane. On je dodao i da bi pozitivna vest bio postignut dogovor o granicama, jer EU neće da prima u članstvo države koje imaju taj problem.

Komentarišući posetu tri člana predstavničtva BiH Korkodelović je istakao da je značajno da je do toga došlo, pogotovo posle dveju presuda koje su uzburkale strasti u regionu. On je pozitivno prokomentarisao i Plenkovićevu posetu Bosni i Hercegovini.

- Uvek je dobro razgovarati, jer smo mi mali entiteti i jedini opstanak u globalnom svetu nam je saradnja. Srbija ima glavninu trgovine sa zemljama regiona, koja je donekle po inerciji i tradicionalna – kazao je Korkodelović, i dodao da trgovinska i ekonomska saradnja još uvek nije na nekim višim nivoima. Još uvek su to dosta neatraktivni proizvodi. On je rekao i da ovi razgovori osim političkog dela mogu da budu i osnova za razgovore koje će kasnije voditi privrednici u regionu.

Foto: Printscreen

Korkodelović je istakao da sve zemlje regiona nemaju privredni napredak već četvrt veka, na šta je dodao da ništa ne znači politika ako ne isporučuje dobra običnom čoveku, političari treba da sprovode volju naroda.

Razgovor je vođen i o trenutnoj situaciji u Kijevu.

-Nisam nikakav poklonik teorija zavere, ali ne mogu da se ne priklonim mišljenju o tome da se radi o pritisku na Rusiju i Ukrajinu, jer Porošenko nije najmilitantniji u jatu jastrebova, on nije najratobornija ptica, ali Sakašvili jeste - izjavio je Korkodelović, i dodao da misli da je Sakašviliju namenjena dugoročnija uloga u ukrajinskoj politici.

- Sakašvili je kraj obojenih revolucija, ovo mu je treća- rekao je Vujičić, komentarišući i da je njemu Porošenko jedno vreme bio savetnik, i da su njih dvojica drugovi sa studija.

#Beograd

#Poseta

#Predsedništvo BiH

'