AKTUELNO

Tanja Miščević, šefica pregovaračkog tima Srbije sa Evropskom unijom, gostujući u Jutarnjem programu TELEVIZIJE PINK, u rubrici prelistavanje štampe, istakla je da se jako puno stvari u poslednjih desetak dana dogodilo koje možemo smatrati pozitivno kada je reč o evropskim integracijama.

Miščevićeva je rekla da je premijerka Ana Brnabić imala prvu bilateralnu posetu Briselu i da je time dala jasnu poruku o strateškom opredeljenju Srbije i njene Vlade o putu ka Evropskoj uniji.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Suštinski segment tog puta je ekonomski razvoj i u tom smislu treba posmatrati i posetu predsednika Erdogana koji je ovom prilikom zaključio sa srpskim vlastima jedan značajan broj dodatnih sporazuma na već postojeći sporazum o slobodnoj trgovini koje Srbija ima već sa Turskom. Sve to zajedbno u okviru šire priče kako je zovemo Perspektiva 25, ili Perspektiva 2025, to Junkerov plan da do 2025. Srbija i Crna Gora kao države koje su najdalje otišle u pregovorima zaista i postanu članice. Sve to daje neku novu energiju i vetar u leđa – rekla je Miščevićeva.

Ona je dodala da ne postoje jasna pravila prilikom otvaranja i zatvaranja poglavlja koje neka zemlja mora da ispuni u procesu priključenja Evropskoj uniji.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Neke države su čitav proces pregovora uspevale da završe za četiri godine. Mi već sada smo četiri godine u pregovorima. Izmenila su se pravila za same pregovore. Podsećam vas da pored vladavine prava kao nosećeg stuba ocene napretka mi imamo poglavlje 35, ocena napredka u dijalogu između Beograda i Prištine koje je krajnje političko pitanje i nije nešto što samo zavisi od Srbije odnosno samo od Beograda. Imate tu i treću odnosno Prištinu. To je u ovom momentu najproblematičnija strana – napominje Miščević.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Miščević je dodala da znamo kako će to sve da se odvija, ali da ne znamo precizno i da ne može da se odgovori kada će doći momenat članstva.

-Mi radimo sa nekim krajnjim ciljem da ta godina ne bude suviše udaljena, ali sam kvalitet onoga što se radi je u stvari najbitnije. Naša pregovaračka dokumenta i nivo naše usklađenosti, a to će da kažu svi u EU, mnogo bolje od bilo koje države koja je pregovarala o članstvu – napominje Miščević.

#EU

#Tanja Mišćević

'