AKTUELNO

Dačić je novinarima rekao da Vučić ne bi išao u protokolarnu posetu, već da rešava probleme i da ne bi ćutke prešao preko "optužbi uvreda i laži" koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nije dobro što se želja za dobrosusedskim odnosima koja se često čuje ne realizuje u svakodnevnim političkim aktivnostima i što je došlo do odlaganje posete predsednika Srbije Aleksandra Vučića Hrvatskoj.

Dačić je novinarima rekao da Vučić ne bi išao u protokolarnu posetu, već da rešava probleme i da ne bi ćutke prešao preko "optužbi uvreda i laži" koje se o Srbiji i srpskom narodu čuju u Hrvatskoj.

- Vučić ne bi išao da sluša o velikosrpskoj agresiji. Kako može Vučić da ode u Zagreb, a da ne pita hrvatsku predsednicu Kolindu Grabar-Kitarović gde je 400.000 Srba koji su živeli u Hrvatskoj 1991- izjavio je šef srpske diplomatije.

On je rekao da ne mora da bude posete ako je cena da Srbija ćuti.

- Sto puta smo rekli Hrvatskoj da se mane optužbi iz prošlosti, pozvali smo na formiranje organa koji će se baviti otvorenim pitanjima iz prošlosti a da se saradnja usmeri na budućnost- izjavio je Dačić.

Navodi i da su ga novinari pitali da li se oseća odgovornim za odlaganje posete zbog rečnika koji koristi i istovremeno je upitao šta on kao ministar spoljnih poslova Srbije treba da radi.

- Ministar sam spoljnih poslova Srbije - nisam na izboru za mis sveta pa da želim mir u svetu, a nisam ni mislilac sa Tibeta koji treba da govori o svetskim problemima - kazao je Dačić.

Ministar je rekao da se tako ponaša i EU, koja ništa konretno ne kaže kada treba nešto da kaže o Srbiji.

Navodi da "čeka Maju Kocijančić i onog drugog zvaničnika EK..." koji su rekli da je Kosovo specifičan slučaj.

- Jel sad i Preševo poseban slučaj. Sve su posebni i specifični slučajevi kada je Srbija u pitanjui. Oglasite se nekad kada neko priča laži o Srbima i Srbiji- istakao je Dačić.

Upitao je kako to predsednik Srbije može da ode u Zagreb i da sluša o velikosrpskoj agresiji, a da ne pita predsednicu Hrvatske Kolindu Grabar Kitarović "gde je 400.000 Srba koji su 1991. godine živeli u Hrvatskoj".

- Predsednik da ide u posetu, a oni će da usvajaju zakon u kojem optužuju Srbe iz Hrvatske da su izvršili velikosrpsku agresiju. Kakvo je to licemerje - naglasio je Dačić i poručio da možemo da budemo najveći priatelji - ali za to je potrebno dvoje.

#Hrvatska

#Ivica Dačić

#Kolinda Grabar Kitarović

#Poseta

'