AKTUELNO

Potpredsednika Vlade Zorana Mihajlović ocenila je da je poseta predsednika Aleksandra Vučića Sarajevu veoma važna i da je pokazla da postoje određeni zajednički ne samo interesi, nego i način kako oni mogu da se realizuju.

- I u Beogradu sam tu posetu, pre polaska u Sarajevo, nazvala posetom budućnosti zato što su naši odnosi bili opterećeni mnogim stvarima. Potpuno je razumljivo da ti odnosi budu opterećeni zbog svega onoga što smo proživeli kao narodi u prethodne dve-tri decenije. Mislim da je to ono o čemu uvek treba da vodimo računa i poštujemo, ali postoje i stvari o kojima moramo zajedno da se dogovaramo - rekla je ona u intervjuu za Al Džaziru.

Kako kaže, veoma je važno u odnosu Srba i Bošnjaka da kažemo kako nam je stalo, da hoćemo da imamo i dobru saradnju, da hoćemo da napravimo određene korake.

- Vrlo su važni koraci koji se tiču ekonomije i boljeg života, jer nema čoveka u regionu koji ne želi da živi bolje, a da bi se živelo bolje mora da postoji onaj minimum političkih zajedničkih interesa u kojima ceo region bude stabilan - kaže ona.

Na pitanje da li je Republika Srpska i odnosi koje Srbija ima sa RS zapravo kamen spoticanja u odnosu Beograda i Sarajeva Mihajlovićeva odgovora da ne bi mogla ni za koga da kaže ni u u jednom projektu da može da bude kamen spoticanja.

Ljajić: Vučićeve poruke u Sarajevu su RELAKSIRALE ODNOSE

- Svako od nas, svako od partnera, svaki entitet BiH i Srbija kao centralni igrač na Balkanu, mora da vodi računa o odnosima u regionu. Niko od nas nije kamen spoticanja, nego samo mogućnost da zajedničkim radom dođemo do boljeg rezultata - kaže ona.

U svakom od projekata, ako je reč o infrastrukturnom ili energetskom povezivanju, možemo da nađemo kamene spoticanja ako ih tražimo, ali ako hoćemo da razmišljamo kako je ovo poseta budućnosti, onda treba da kamen spoticanja stavimo sa strane i vidimo šta je zajedničko za sve nas, dodala je ona.

- Zajedničko nam je da napravimo put, da imamo prugu, da se povežemo energetski, da pre svega ljudi žive bolje - ističe Mihajlovićeva.

Na pitanje da li neko iz Beograda može da savetuje predsednika RS Milorada Dodika da nekada "povuče ručnu" u svojim izjavama, Mihajlovićeva primećuje da joj se čini da se stalno govori o RS kao nekome ko pravi opstrukciju, ali dodaje da problema ima i sa strane Federacije BiH.

Dodaje da niko ne treba niti ima razloga da se plaši najavljene Deklaracije o očuvanju srpskog naroda.

- Hajde da malo više pokažemo dobre volje i malo želje da napravimo nešto drugačije, nešto bolje nego kako smo se u prošlosti ponašali. Hajde da poštujemo prošlost i sve što je bilo, ali i da mislimo o budućnosti - ne o našoj deci, nego o generacijama koje će u nekom momentu pričati o nama i ko je kakav iskorak napravio na ovim prostorima - izjavila je Mihajlovićeva.

Mihajlovićeva je istakla da i retoriku prema svim susednim zemljama treba usmeriti ka budućnosti, a ne vraćati se u prošlost.

#Aleksandar Vučić

#Bosna i Hercegovina

#Poseta

#Zorana Mihajlović

'