AKTUELNO

Kosovski publicista Veton Suroi ocenio je da posle inicijative predsednika Srbije Aleksandra Vučića na širi društveni dijalog i Priština treba da izradi novu platformu za pregovore.

Suroi smatra da bi Vučićev poziv na ovaj put "ozbiljnu akciju" u cilju sređivanja odnosa između Beograda i Prištine mogao da ima pozitivan efekat na međunarodnu zajednicu, odnosno novi pregovarački proces, prenosi danas prištinski list "Koha ditore".

"Evropska unija i SAD mogu da značajno doprinesu novom pregovaračkom procesu. Pogotovu ako i one odluče da budu 'sada ozbiljno' uključene", ističe Suroi u svom tekstu.

Kosovski publicista ukazuje da je u interesu Prištine da uđe u proces u kojem je na stolu pun niz otvorenih pitanja sa Beogradom.

"Da bi to uradila, Priština mora da sedne i izanalizira svoje akcije, barem od sticanja nezavisnosti do danas, da utvrdi svoje propuste i izradi novu platofrmu", navodi Suroi.

Prema njegovim rečima, nova platforma trebalo bi da bude strukturirana oko sve tri vrste problema koje Priština ima sa Beogradom - prošlosti, sadašnjosti i budućnosti, i morala bi da ima jasnu podršku među albanskom većinom.

#Aleksandar Vučić

#Priština

#Veton Suroi

'