AKTUELNO

Svaki zločin treba tretirati na pravi način i do pomirenja može doći samo ako se dođe do istine, kaže za "Pravac" pisac i publicista Veton Suroi. Podseća da je na Kosovu najviše nastradalo civila, te da je to bio „rat protiv civila“.

Veton Suroi, pisac i publicista, ocenjuje da Kosovo ima potrebu za mirom. Ističe da je mir važan za društva koja žive u nerazrešenom konfliktu i u naraciji prošlosti.

- Mir mora biti prvi nivo potrebe i neophodan je – ističe Suroi. Govoreći o tragedijama srpskih i albanskih porodica koje su svoje članove izgubile u ratu ili se vode kao nestali, kaže da, dokle god se one ne razreše, ostaće deo konflikta.

Svaki zločin, kaže, treba tretirati na pravi način i do pomirenja može doći samo ako se dođe do istine. Podseća da je na Kosovu najviše nastradalo civila, te da je to bio „rat protiv civila“.

- Do katarze će se doći samo preko istine – kaže Suroi za emisiju „Pravac“ na Pink3 Info. Dodaje da, iako smo na 20 godina od rata, konflikt još nije završen i „ka miru se nije ciljalo“. Kada je reč o prištinskim taksama od sto odsto na robu iz centralne Srbije, kaže da „će se doći do toga kada priznamo da nam treba ujedinjeno tržište, slobodna komunikacija među ljudima...“.

Foto: TV Pink Printscreen

Kaže da je „nonsens smatrati da je slobodno tržište moguće u konfliktnoj situaciji“.

- Bazično uzajamno poštovanje ne postoji, odnosno ne postoji intenzitet odnosa između Republike Srbije i Kosova – kaže pisac i publicista, ponovo se vraćajući na to da je razrešenje istorije zločina ključno za budućnost.

Kada je reč o Briselskom sporazumu i činjenici da Priština i dalje nije ispunila svoj jedan jedini zahtev, Suroi ocenjuje da je reč o „traljavom i neozbiljnom dogovoru“, a da bi Albanci ispunili njegove zahteve da je bio dobar. Ceo proces pregovora takođe naziva traljavim, budući da je dao slabe rezultate.

- Od 2011. do 2016. govorilo se o registarskim tablicama na automobilima. Pet godina se potrošilo na razgovore o tome, da bi se na kraju došlo do solomonskog rešenja. Da se pet godina govorilo o nestalim licima, ne bismo imali 1.600 nestali, već bismo razrešili situaciju – kaže Suroi. Dodaje da, ako Srbija i Kosovo žele mir, moraju se izdići iznad svih konflikata i projektovati budućnost.

Govoreći o prištinskoj platformi, ne slaže se da ona podrazumeva razgovor tek nakon što Srbija prizna nezavisnost Kosova. Smatra da je platforma suvereno pravo jednog pregovaračkog tima koji sebi može postaviti ciljeve i principe.

Foto: TV Pink Printscreen

- Tim je veoma ozbiljan u svojoj platformi, ali se u razgovorima ne može prejudicirati kako će druga strana razmišljati i na šta ona cilja – kaže on, a na opasku voditeljke da druga strana nema nikakvu platformu, već je otvorena za svaku vrstu razgovora, odgovara da je to dobro.

Cilj, kaže, mora biti uspostavljanje trajnog mira.

Zapitao je šta Srbija dobija time što insistira da radi na tome da države koje su priznale nezavisnost Kosova, povuku te odluke. Postavlja se onda jasno pitanje, zašto Albance toliko muči to što države povlače priznanja, kada se istim ništa ne dobija?

#Emisija Pravac

#Kosovo

'