AKTUELNO

Stručnjaci se nakon poraza Islamske države pribojavaju serije terorističkih napada u Evropi.

Milan Pašanski z Foruma za terorizam i tranziciju bezbednosti strahuje da se Islamska država, kako bi svima dokazala da terorizam nije mrtav, sprema da izvede neki spektakulatrni teroristički akt.

Foto: Printscreen

- Svaki akt je svojevrsna poruka. Na taj način bi oni ohrabrili svoje istomišljenike i zaplašili one protiv kojih vode rat – naveo je Pašanski za Pink i dodao da je Islamska država ispunila svoj zadatak jer je težište terorostičke aktivnosti u Evropsku uniju, ispunili svoj zadatak.

On je ukazao na porast ksenofobije u zemljama Evrope, nepoverenje u bezbednosni sistem, kao in a činjenicu da će demokratija na zapadu biti redukovana.

- Očekujem da izvedu napad sredstvima koja do sada nisu bila u primeni. Na primer – da se brod pun eksploziva zakuca u neki kruzer pun turista, recimo, na Mediteranu. Mogli bi da dignu u vazduh neki deo nuklearne elektrane – u Bugarskoj, Krškom… izvedu hemijski napad i izazovu ekološku katastrofu – dodao je Pašanski.

Kako je ukazao teroristi uvek idu korak ispred bezbednosnih sistema, a saterani u ćošak mogli bi biti spremni za “Armagedon” koji bi im obezbedio planetarnu pažnju.

Potpukovnik Kontraobaveštajne službe u penziji Ljuban Karan, takođe, smatra da su mogući novi napadi terorista.

PUCNJAVA NA DEDINJU: Mladić HITNO prevezen u bolnicu, POLICIJA TRAGA ZA NAPADAČEM

- Neke napada je bilo moguće sprečiti, ali problem su dugoročno loše procene, koje su dovele do tog nivoa netačnosti da postoje sumnje da su namerno vršene pogrešno – istakao je Ljuban, posdetivši das u stručnjaci govorili da ne postoji način da se uništi Islamska država.

To su, dodao je, bile veoma opasne teorije i postavlja se pitanje zašto niko nije pokušao da u startu spreči formiranje Islamske države i zašto su svi naredni pokušaju bili traljavi i pogrešni.

Foto: Printscreen

- Amerika je sve vreme gurala Tursku da uđe u taj rat. Da bi napravili neke strateške uspehe, išli su na to da Islamska država postoji - dodao je Ljuban, ukazavši da su teroristi sada u situaciji da menjaju strategiju i da će se rasuti po svetu.

Prema njegovim rečima, potpuno je očekivano da se nakon poraza Islamske države pojačaju terorističke aktivnosti širom Evrope.

- Pribojavam se serije terorističkih napada u Evropi, kojih ne bi bio izuzet Balkan – dodao je Ljuban, ocenivši da je iznenađenje to što se na Balkanu do sada nije dogodio ni jedan teroristički napad.

Kako je ukazao, Balkan je rasadnik i regrutni cenatr za teroriste kao i za njihovu obuku i postavlja se pitanje zbog čega kampovi za obuku terorista nisu uništeni.

#Islamska država

#Napad

#Terorizam

'