AKTUELNO

Oko 4.000 pripadnika Islamske države nakon pregrupisavanja preduzimaju još jedan pokušaj da zauzmu ovaj stari sirijski grad.

Džihadisti Islamske države (IS) povukli su se u zoru iz sirijskog grada Palmire posle snažnih ruskih vazdušnih udara, samo nekoliko sati nakon što su ponovo ušli u taj drevni grad odakle su proterani pre devet meseci, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

Kako je navedeno, vazdušno-kosmičke snage Rusije su tokom noći ubile više od 300 militanata, dok je uništeno 11 tenkova i oklopnih vozila prilikom pokušaja IS da prodru u Palmiru.

Sirijska opservatorija za ljudska prava je juče saopštila da su pripadnici IS ponovo ušli u Palmiru, odakle su proterani pre devet meseci, i da je, nakon brzog napredovanja, uspostavila kontrolu nad najvećim delom tog grada osim južnog dela.

Džihadisti Islamske države uništili su brojne spomenike tokom 10-mesečne okupacije Palmire, drevnog Tadmora, grada koji je na Uneskovoj listi svetske kulturne baštine. Hramovi stari dva milenijuma, Trijumfalna kapija i druge znamenitosti ostale su u ruševinama.

S. P.

#Islamska država

#Palmira

#Rusija

#Sirija

'