AKTUELNO

Mešovita katoličko-pravoslavna komisija tokom poslednjih godinu dana rada nije uspela da približi stavove o liku i delu hrvatskog nadbiskupa Alojza Stepinca, ali je dijalog dve crkve uspostavljen i biće kako kažu nastavljen.

O zaključcima mešovite komisije i o otvorenim pitanjima vezanih za istoriju hrvatske katoličke crkve razgovarali smo sa Aleksandrom Rakovićem, istoričarom i stručnjakom za verska pitanja i Savom Štrbcem, predsednikom Informaciono-dokumentacionog centra "Veritas".

Raković ističe da je Stepinac podržavao nacistički režim u Nezavisnoj državi Hrvatskoj. On je pružio otpor komunistima zbog toga jer je znao da mu oni neće skinuti glavu i mogao je da pruži otpor kakav je god hteo. Što se njega tiče on je bio jedan od stubova nacističko ustaškog režima u NDH i ne postoje nikakvi uslovi da on bude proglašen za svetitelja. To što se on branio pred komunističkim sudom kako se branio nije nikakav argument da on bude proglašen svetiteljom-rekao je Raković.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

Štrbac navodi da je imao prilike još dok je trajao rat, s obzirom na fiunkcije koje je obavljao, da vrlo često pregovara i razgovara sa suprotnim stranama i da vrlo često se izlazi sa nekim saopštenjima, osvrnuvši se na zajedničko saopštenje koje je dala mešovita katoličko-pravoslavna komisija.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Kada idete sa zajedničkim saopštenjem onda se ide sa onim što je minimum saglasnosti jedne i druge strane. Često smo u situaciji, kao i sada, da čim se raziđu strane da svaka tumači na svoj način, pa čak i da nema nikakve sličnosti u tim tumačenjima. Video sam šta su hrvati obkjavili, šta je i naša crkva objavila, kao i sajt Vatikana. Meni je najviše zasmetala upotreba jednog prideva za Stepinca da li je častan, ugledan ili važan. Naši su napisali da je važan čovek, da se rasvetlilo lik i delo važnog čoveka u teškim vremenima. Hrvatsi su to isto preveli da su rasvetljavali lik i delo pastira katoličke crkve, časnog pastira - rekao je Štrbac i dodao da se u saopštenju koje je objavljeno na vatikanskom sajtu upotrebljava i u ćiriličnoj i u latiničnoj varijanti isti pridev, a to je ugledan.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

-Otišao sam onda i gledao sam sinonime i verujte da sam naišao kod nekog našeg Pavla Ćosića gde se svi ovi termini koji su upotrebili i jedni i drugi i treći dovode u vezu, i važan i ugledan i častan - zaključuje Štrbac.

Raković je stava da ne postoji ni minimum šanse da se dve strane usaglase vezano za Stepinčevu ulogu, a kao razlog navodi da se ni hrvatska strana, kao i deo rimokatoličke crkve koji podržava koltoličku komisiju ne mogu da se usaglase sa svetskom istoriografijom koja je Stepincu dala svoj sud.

Foto: Pink.rs/Printscreen youtube

#Alojzije Stepinac

#Neonacisti

'