AKTUELNO

U Arhivu Vojvodine već 11 godina nalazi se Gestapov dosije koji potvrđuje da je zagrebački nadbiskup, kardinal Alojzije Stepinac, bio upoznat sa ustaškim zločinima nad Srbima i Jevrejima tokom Drugog svetskog rata.

Reč je o dosijeu sa oko 300 stranica, gde se nalaze i fotografije koje svedoče o ustaškim zločinima nad Srbima u NDH. Stepinac je tu potpisan kao Katolik, Hrišćanin pa tek onda Hrvat.

Foto: Wikipedia

Istoričar Momčilo Diklić kaže da misli da postoji broji dokumenti koji govore o pravoj ulozi Stepinca.

- Svu dokumentaciju o raspadu Jugoslavija koja je išla u prilog separatistima, ona je dostavljna njihovim istoričarima. Našima nije nikada. Kako je nasatao spomenik u Jasenovcu? Stepinac je kordinator programa eleminacije Srba i pravoslavnog naroda. Bez njega nema ni NDH - objašnjava Diklić, pitajući se zbog čega se sve krilo od Srbije.

- Nema nikakvog opravdanja za tu teoriju distance. Njihov nastup je agresivan. Ovo što se dešava u Hravatskoj je product njihovog obrazovnog sistema - smatra Diklić.

Savo Štrpac, predsednik Informaciono- dokumentacionog centra "Veritas", podsetio je da je Stepinac kandidovan sa sveca.

- Mentor, ili papa koji ga je postavio za kardinala je isto problematičan. To je bio XII po redu, a njemu su i Jevreji zameravali jer nije javno nastupao protiv Fašista. Pravoslavna crkva takođe zamera Stepincu prevođenje ljudi pravoslavne vere u katolike - objašnjava Štrpac, naglašavajući da još uvek nisu otovorene sve arhive koje, prema njegovim rečima, biće zaniljive za sve.

Diklić smatra da je na sceni pokušaj revizije istorije iz Drugog svetskog rata.

- Formalno može biti proglašen za sveca, ali za mene on ne može to biti. Ubeđan sam da i oni koji ga proglašavaju, kroz duži istorijski period, imali bi neviđene štete. Mnogo je dokumenata koji ne mogu da se sakriju - kaže Diklić.

#Alojzije Stepinac

'