AKTUELNO

Ministar odbrane Aleksandar Vulin danas je poručio da će Srbija i nadalje sprovoditi poltiku vojne neutralnosti i da ona nije izgovor da se ne svrstavamo kada dođu zla vremena već naprotiv, označava da ćemo zlo prepoznati i protiv njega se boriti kada god ga vidimo.

"Kada kažemo da smo vojno neutralni ne mislimo da je to bilo kakvo opravdanje i izgovor da se ne svrstavamo kada dođu vremena zla - već je vojna neutralnost za nas poruka celom svetu da ćemo zlo prepoznati i sa zlom se boriti kada god ga vdiimo. Da nikada od zla nećemo okrenuti glavu" poručio je Vulin.

Dačić: Regionalizacija nije zamena za EU, već brži put do nje

On je na svečanosti na Avali, kod Spomenika Neznanom junaku, povodom završetka školovanja oficira 63. klase Komandno - štabnog usavršavanja rekao i da Srbija isto tako nikada neće dozvoliti da se drugim narodima od nas čini ono što su drugi činili nama, kao i da se nikada manjim i slabijim od nas ne učini ono što su veći i moćniji činili nama.

"To je za nas vojna neutralnost i to je politika koju je formulisao i naredio vrhovni komandant naše armije predesdnik Aleksandar Vučić, državno rukovodstvo i čitav narod" podvukao je Vulin.

On ističe da danas stojimo u senci velikih predaka, "uplašeni od mogućnosti da ne budemo dostojni njihove uspomene".

Vulin je rekao da je "sloboda" reč kojom se može okaraterisati srpska vojska.

Školovanje u 63. klasi završilo je 54 oficira među kojima su po dvojica iz BiH i Makedonije i jedan iz SAD.

Foto: Tanjug

Vulin je uručio oficirske bodeže trojici prvorangiranih oficira, a to su Vladimir Gajić, Ivica Trajković i Miroslav Maksimović, kao i oficirima iz Makedonije, BiH i SAD - Ilčo Zakovski, Dejan Jandrić, Željko Pajović, Goran Sekulić i Šepler Dru koji je na srpskom zahvalio ministru odbrane.

Povodom promocije nove generacije oficira Komandno-štabnog usavršavanja, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković je uručio uverenja o stačenom zvanju polaznicima.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Miroslav Talijan je rekao da je svečanost organizovana na Avali kako bi odali počast svim srpskim vojnicima stradalim u ratovima za slobodu, ali i da istovremeno upute čestitke njihovim savremenim potomcima, komandno-štabnim oficirima.

Na kraju svečanosti je pušteno jato golubova kao poruka mira.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira.

Organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu.

Svečanosti je prisustvovao i generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković.

#Aleksandar Vulin

'