AKTUELNO

Srbija će, kao vojno neutralna država, dosledno sprovoditi politiku vojne neutralnosti koju sa toliko upornosti i toliko uspešnosti vodi predsednik Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, izjavio je večeras ministar odbrane Aleksandar Vulin.

Na svečanosti primopredaje dužnosti kontaktne ambasade NATO u Srbiji, koju je ambasade Grčke predala ambasadi Norveške", Vulin je rekao da nam vojna neutralnost omogućava da tako uspešno sarađujemo i sa NATO kroz Partnerstvo za mir, koje smatramo optimalnim, ali i sa zemljama Istoka.

- Mi učimo od svakog od koga se ima šta naučiti i snabdevamo se od svakog ko može da pruži ono što je našoj vojsci potrebno. Tako smo na brojnim vežbama učili od NATO vojski, baš kao što smo mnogo naučili od predstavnika istočnih vojski, a potuno sam siguran i da su u i na Istoku i na Zapadu i u NATO i u ODKB, i u SAD i Ruskoj Federaciji i Narodnoj Republici Kini puno naučili i od Vojske Srbije. Vojska Srbije, nažalost, ima bogato, bogato ratno iskustvo i od nas se može učiti - rekao je Vulin.

On se posebno zahvalio NATO, odnosno KFOR-u, kada je u pitanju očuvanje mira na prostoru Kosova i Metohije.

- Sve zemlje koje čine KFOR i one koje su u NATO i one koje nisu i one koje su izašle i one koje će ući zaslužuju našu zahvalnost. Mi imamo svoje nesuglasice sa KFOR-om, ali smo uvek svesni da je KFOR jedina međunarodno priznata oružna sila u skladu sa Rezolucijom 1244. Od KFOR-a zato očekujemo da bude statusno neutralan, da se čvrsto drži svog mandata koji mu je dan Rezolucijom 1244, da obezbedi mir i sigurnost za sve koji žive na prostoru KiM i da apsolutno sprovodi sporazum postignut između predsednika Vučića i generalnog sekretara (NATO, Jens Stoltenberg) u vezi kretanja naoružanih albanskih formacija na severu KiM - rekao je Vulin.

Ministar je istakao da će KFOR uživati najveće poštovanje među Srbima i podršku Republike Srbije kada se drži svog mandata.

- Srbija je zemlja koja zna šta je rat i zato toliko ceni mir. Upravo zato verujemo da su naši partnerski odnosi veoma važni. Možda da smo imali ovakav oblik saradnje ne bi bilo strašne laži u Račku, na današnji dan izrečene, koja je poslužila kao opravdanje i povod za NATO agresiju na SRJ, poslednji veliki zločin 20. veka. Upravo zato verujemo da treba da sarađujemo da se takav zločin i takav užas više nikada ne bi ponovio nad srpskim narodom - naglasio je ministar odbrane.

Kako kaže, Srbija se najviše obraduje kada dođu vesti u kojoj generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg kaže da ne podržava formiranje vojske Kosova.

- Zato se i nadamo da će biti puno baš takvih vesti, puno vesti kojima ćemo moći da kažemo da se Srbija poštuje, razume i da se pozicija Srbije poštuje i razume. Zato morate razumeti naš opravdani strah kada vidimo i slušamo da najviši funkcioneri albanske države govore o stvaranju ''velike Albanije'' ujedinjenju sa Albancima gde god oni žive, a da ne čujemo jasnu i glasnu osudu toga što može biti pretnja na čitavom Balkanu. Dakle, morate razumeti naš opravdani strah i mi evo koristimo i ovu priliku da uložite svoj autoritet i svoju nespornu snagu da ne dođe do izazivanja mira u našem regionu, da niko ne pokuša da napravi ''veliku Albaniju'', da niko ne pokuša da nas vrati u zlo koje se zove rat i sukobi. Vi to možete'' - rekao je Vulin.

Istakao je da je Srbija pouzan i siguran partner, ali da ništa manje ne očekuje od svojih partnera iz alijanse.

Prisutnima je poželeo "dosadnu i mirnu godinu" u kojoj neće biti vremena za vojne i diplomatske podvige, već za međusobnu saradnju i rad.

#Aleksandar Vulin

'