AKTUELNO

Srbija i Republika Srpska mogu biti zadovoljne uspešnom ekonomskom saradnjom u 2015. godini, izjavio je premijer Vučić i naglasio da je za Srbiju ključna regionalna stabilnost.

Vučić je posle sastanka sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom rekao da je pred Srbijom period dinamičnog ekonomskog rasta i da mnogo toga može biti urađeno za građane, ali da je to moguće samo ako se sačuva regionalna stabilnost i bezbednost.

- U tom smislu smo vodili razgovor sa predsednikom Dodikom i ocenili da smo u 2015. godini kao Srbija i Republika Srpska imali veoma uspešnu sradnju, a takvu saradnju ćemo i da nastavimo i da je unapredimo u 2016 -  rekao je Vucicć posle sastanka kojem je prisustvovao i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je istakao da Srbija u svakom trenutku ima zadatak da u skladu sa Dejtonskim sporazumom obavlja svoju ulogu i da će to uvek i činiti, trudeći se i pokušavajući da u potpunosti sačuva regionalni mir i stabilnost.

On je naveo da je sa Dodikom razgovarao o zajedničkim infrastrukturnim projektima, kao i o saradnji u oblasti kulture, ali i važnim političkim temama, uključujući i eventualno održavanje referenduma o sudovima.

Bilo je reči o infrastrukturnim projektima, među kojima su i most Ljubovija-Bratunac, koji bi trebalo da bude postavljen sledeće godine, kao i o izgradnji puteva u Srbiji i RS - Užice-Višegrad i Kuzmin-Rača.

Vučić je rekao da će gotovo cela srpska vlada prisusustvovati obeležavanju Dana Republike Srpske 9. januara, kao i da će u 2016. godini biti organizovan zajednički skup na kojem će učestvovati predstavnici vlada Srbije i RS ali i građani, povodom 75 godina od osnivanja logora Jasenovac.

- Imaćemo i bezbroj manifestacija tim povodom i sve će biti zajedničke. To je logor u kojem je najveći broj pripadnika našeg naroda stradao kroz istoriji, to naš narod mora da zna i da razume i da uvek, gledajući u budućnost, zna šta nam se dogodilo u prošlosti, kao i da to otrgnemo od zaborava, ćutanja, istorijskih falsifikata i neistina - rekao je Vučić.

On je dodao da je bilo reči i o svim važnim političkim temama o potencijalnom održavanju referenduma o sudovima i tužilaštvima, o političkim tenzijama u Bosni i Hercegovini, kao i o drugim pitajnima, kao i da je Dodiku predstavljena sitaucija u Srbiji.

- Mi smo zadovoljni našom saradnjom i uvereni da ta saradnja uvek može i uvek mora da bude još bolja, ali smo je konkretizovali i ovi konkretni projekti o kojima sam govorio, u infrastrukturi, oblasti kulture i prosvete i istorije i mnogi drugi, dobro govore o našim odnosima i našoj saradnji u budućnosti - rekao je Vučić.

Izvor: Pink

'