AKTUELNO

Ekspert za terorizam prokomentarisala je današnje naslove u prelistavanju štampe.

Marija Đorić, naučni saradnik sa Instituta za političke studije iz Beograda i ekspert za terorizam, prelistavajući štampu u Jutarnjem programu televizije Pink, izjavila je da, kada je reč o sastanku predsednika SAD i Rusije, Srbija neće biti značajna tačka njihovog razgovora.

- Verujem da će fokus sastanka biti na normalizaciji odnosa između Rusija i Sjedinjenih Američkih Država, a govoriće se o krizi u Ukrajini i Bliskom Istoku. Vidimo i da se Amerika približava Istočnoj Evropi, jer Tramp ima ambicije da preuzme tržište gasa, gde Rusija dominira godinama. Gde je politika, tu su i ekonomski interesi - rekla je Đorić za TV Pink.

Foto: TV Pink

Kada je reč o povratku izbeglica, ona je istakla da Islamska država gubi na terenu, a povratak se dešava na one teritorije koje su delimično oslobođene uticaja ISIS-a.

- Ne zaboravimo da je terorizam poput kancer fenomena. Kada ga uništite na jednom delu, pojaviće se negde drugde - smatra ekspert za terorizam.

Pročitajte još: Vladimir Orlić: Zoran Živković je oronula hijena iz žutog kartela

Srbija postaje, kako smatra, jedno izolovano ostrvo na Balkanu, okruženo državama koje su ušle u NATO, ali naša zemlja treba da se drži svog puta i vojne neutralnosti, koju bi bilo lepo da priznaju i drugi, pogotovo velike svetske sile.

Razmišljanje u kategorijama "ili - ili" nije dobro za nas. Srbija ne može mnogo da manevriše u političkom smislu, te treba da gledamo svoj interes, a nama odgovara da sarađujemo i sa istokom i sa zapadom. Ne smemo da pravimo ispade. Rusija je naš tradicionalni prijatelj, a Evropska unija je naš put, tako da treba da se vodimo kategorijom "i - i" - rekla je Đorić.

Iako Srbija i Balkan neće biti glavne teme razgovora Trampa i Putina, Đorić smatra da ne treba nipodaštavati naš region i nezaboraviti da su brojni značajni ratovi pokrenuti na ovim područjima.

- Svetimo se Austrougarske i Osmanskog carstva. Balkan je uvek bio trusno područje. Treba uzeti u obzir i naš strateški i geopolitički položaj, koji je izuzetno interesantan. Mi smo istok na zapadu i zapad na istoku - podsetila je Đorić.

#Donald Tramp

#Marija Đorić

#Rusija

#SAD

#Vladimir Putin

'