AKTUELNO

Centralna svečanost povodom obeležavanja Dana Vojske Srbije, Dana pobede i Dana Evrope, održana je u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme u Nikincima pod nazivom "Čelik 2017".

Na vežbi je prikazano je najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, šta proizvodi odbrambena industrija, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije.

Foto: Tanjug

Nikolić: Srbija ima izvanrednu vojsku

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je danas, nakon vojne vežbe u Nikincima "Čelik 2017", da je to bio kompleksan i vrlo dobro organizovan prikaz sposobnosti VS, ali i prilika da se građanima pokaže ko brine o njihovoj bezbednosti, a onima koji bi se možda usudili da Srbiji nanesu neku neprijatnost pokaže da ima čime i može da se brani.  Nikolich je rekao da u obeležavanju Dana pobede Srbija učestvuje kao zemlja koja je dala veliki doprinos i pruzzila mnoge žrtve u toj borbi. On je rekao Srbija da se kroz istoriju uvek branila i dodao da je pratio više vežbi VS i da potpuno mirno može da kaže da Srbija ima izvanrednu vojsku.

Foto: Tanjug

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik čestitao je Srbiji i njenoj osposobljenosti da odbrani Srbiju i njen narod i da nesumnjivo brine o svojoj budućnosti u smislu odbrane "jer budućnosti nema i niko ne sme da se zanosi činjenicom da je prestala bilo kakva opasnost za sve nas na ovom prostoru".

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković rekao je da je današnja vežba bila visokorižicna i svima koji su u njoj učestvovali odao priznanje na uspešno završenoj vežbi.

Foto: Tanjug

Foto: Tanjug

11.10 - Prikazano dejstvo raketnih sistema "Morava" i "Oganj" iz kojih su gađani ciljevi na udaljenosti od 12 kilometara. Sistemi su modernizovani

10.58 – Počeo prikaz dela operativnih sposobnosti Vojske Srbije i specijalnih jedinica MUP-a.

10.51 - Protivraketni sistem ALAS gađa pokretnu metu koja je udaljena oko 12 kilometara. Operator je pripremio raketu za dejstvo nakon čega je ona lansirana. Raketa leti uz pomoć autopilota i pogađa metu. Nakon toga predstavljena protivoklopna raketa "maljutka".

Foto: TvPink Printscreen

10.40 - Nastupaju modernizovani tenk M-84as1, M-84a i M-84, Iza njih je borbeno vozilo M-80.

Foto: TvPink Printscreen

10.35 - Protivavionski sisstem "PASARS" pogodio pravo u centar metu na udaljenosti od 1,5 kilometara. Ponašanje topa u rafalu pokazalo se kao stabilno.

10.30 - Predstavljeno malo besposadno oklopno vozilo "Miloš" koje je pogodilo mete pravo u centar. Nakon toga, vozilo "Lazar 3" gađalo je topom metu udaljenu 1,5 kilometara.

Foto: Tanjug

Foto: TvPink Printscreen

10.25 - Iz oklopnih vozila "Lazar" i "Miloš" izašli strelci koji su iz automatskih pošaka gađali mete na 100, 200 i 300 i 500 metara. Nakon toga modularna puška je prebačena u snajperski mod i iz nje su gađane mete na velikim daljimana.

Foto: TvPink Printscreen

Foto: TvPink Printscreen

10.15 - Počeo taktičko-tehnički prikaz izviđačkih sistema. Svi prikazani sistemi imaju dnevnu i noćnu kameru, laserski daljinomer i digitalni kompas.

10.00 - Predsednik Tomislav Nikolić stigao u Nikince u pratnji načelnika Generalštaba Ljubiše Dikovića i ministra odbrane Zorana Đorđevića. Na početku intonirana himna Srbije. U Nikolićevu čas postrojena Garda.

Svečanosti u Nikincima prisustvuju predsednik Srbije Tomislav Nikolić, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik i premijerka Republike Srpske Milorad Dodik i Željka Cvijanović kao i diplomatski kor.

Foto: TvPink Printscreen

Na vežbi je prikazano najsavremenije srpsko naoružanje i vojna oprema, šta proizvodi odbrambena industrija, kao i deo sposobnosti Vojske Srbije. Uz promociju novog naoružanja, glavna poruka sa vežbe "Čelik 2017" celom regionu biće: očuvajmo mir i stabilnost.

#Dan Pobede

'