AKTUELNO

Evidentno je da je premijer svojom politikom suzbijanja kriminala stekao brojne neprijatelje, navodi list.

Ko želi da udari na Aleksandra Vučića, kujući zaveru da ga ubije ili da ga "uništi" ubistvom njegovog brata Andreja, pita danas italijanska Republika, ističući da je reč o pitanju koje visi nad celim Balkanom, a ne samo nad Srbijom, koja u Italiji ima najvažnijeg partnera.

U osvrtu na bezbednosnu pretnju premijeru i njegovom bratu Andreju, italijanski list piše da se Vučić, prvi put od kad je slobodno izabran i potom reizabran da vodi Srbiju na moderan i proevropski način, nije pojavio u Nemanjinoj 11. Republika podseća da su neprijatelji promena u Srbiji jednom već ubili lidera reformistu - Zorana Đinđića.

Sa mogućnošću zavera protiv Vučića slažu se i najviši diplomatski izvori jedne ključne države članice EU i NATO. Ti izvori ukazuju da premijer Srbije, zbog svog plana obnove i reforme, ima neprijatelje na više mesta, neprijatelja koji su različiti ali i spremni da se ujedine kako bi ga zaustavili i osujetili njegovu odlučnost za raskidom sa prošlošću.

La Republika citira neimenovani izvor, koji navodi da se verovatno ne radi o zaveri za ubistvo premijera, koliko njegovog brata Andreja i dodaje da je uznemirujući detalj to što su zavere otkrivene nedugo nakon što je premijer Vučić objavio rat crnogorskoj mafiji. Podseća se i da je Vučićev poziv za mirnu budućnost, od lidera u regionu prihvatio samo albanski premijer Edi Rama.

Lepo je to, ali moglo bi da ne bude dovoljno. Još i smeta u bivšoj Jugoslaviji raznima koji mnogo žale za krvavom prošlošću, koja nosi rizike po celu Evropsku uniju. Protiv Vučića su i desničarski antisrpski nacionalisti u Hrvatskoj, oligarsi u Crnoj Gori, kao i šovinisti na Kosovu, koji beskrupulozno zaplenjuju rudnike koji su vekovima bili srpsko vlasništvo.

U tekstu se podseća da je sa Vucićem na čelu Srbija ponovo počela da beleži privredni rast i da sprema povećanja plata i penzija. Opširni tekst se završava informacijom da se sada, iz bezbednosnih razloga, ne zna gde Aleksandar Vučić i njegov brat rade, žive i spavaju.

I. P.

'