AKTUELNO

Autor teksta Andrea Tarkvini navodi da je u prvim večernjim časovima nakon jučerašnjeg zatvaranja birališta "u prestonici ključne države Balkana" Beogradu objavljeno da je Vučić dobio "najmanje 56 odsto" glasova.

Srbija nije razočarala Evropu, mladi premijer proevropske orijentacije, reformator i liberal-konzervativac Aleksandar Vučić pobedio je na predsedničkim izborima u Srbiji, piše italijanska "Republika".

Navodi se da su "birači podržali strategiju Vučića koji je na čelu vlade od 2014, dakle strategiju pregovora sa Briselom za ulazak u EU što je pre moguće, ubrzanih reformi za modernizaciju ekonomije, neutralnosti koja je ipak proevropska orijentisana između NATO i Moskve i na kraju, ali i najmanje bitno, pokušaja dijaloga s okolnim zemljama, svim državama nastalim raspadom Jugoslavije i Albanijom".

U tesktu stoji da je od Vučićevih rivala na ovim izborima "onaj koji je najgore prošao bio nacionalista Vojislav Šešelj, antizapadno i antievropski orijentisan, nostalgičar i bivši saradnik diktatora i ratnog zločinca Slobodana Miloševića koji je uništio federalnu republiku koju je Tito stvorio i potom ratnim masakrima i zločinima nad narodima Jugoslavije uzrokovao intervenciju NATO, izgubivši rat i sahranivši tu zemlju ključnu za balkansku stabilnost.

-Jučerašnjim izborom nazire se jedna skoro nova klima na Balkanu gde je 1914. započeo Prvi svetski rat - ocenjuje rimski dnevnik.

Navodi se da je rezultat koji je ostvario Vučić "važan i pozitivan za sve proevropske vlade Unije, od Italije premijera Paola Đentilonija koja je partner na kojeg Beograd može da računa do Nemačke na čelu sa kancelarkom Angelom Merkel koja je uvek izražavala podršku i bezuslovne pohvale Vučiću".

#Aleksandar Vučić

#Italija

#Mediji

'