AKTUELNO

Studenstke organizacije ogradile su se od protesta koji se poslednjih dana održavaju u nekoliko gradova Srbije. Ovi protesti su politički instruisani i neopravdano se povezuju sa studentima.

Predsednik Saveza studenata Beograda i student prorektor Borijan Soković ističe da je osnovno pitanje ko i zbog čega ima potrebu da ove proteste etiketira kao studentske.

Foto: Studentska unija Srbije

- Naravno da na protestima ima mladih ljudi, a ako me pitate ko stoji iza protesta, jedini odgovor koji znam je-naše društvo. Uvek je najlakše iskoristiti studente i davati im razne epitete i kada se bune za svoja prava i kada se bune za širi društveni kontekst - rekao je Sokolović.

- Niko ne sme očekivati da zauzmem stranu jer moj zadatak jeste da predstavljam sve studente bez obzira na njihova ubeđenja, motive i ideale - istakao je Sokolović.

Nikola Srdić iz Studenstke unije Srbije nam je rekao da ta organizacija još uvek nije imala sastanak i nije zauzela stav povodom protesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije, tako se za sada u ovoj organizaciji ograđuju od protesta.

Foto: Savez Studenata Beograda

Studentska konferencija Univerziteta Srbije (SKONUS) je reagovala nešto oštrije, tvrdeći da je reč o političkim skupovima.

- SKONUS nema nikakve veze sa političkim skupovima koji se proteklih dana događaju u nekoliko gradova Srbije, i da ta okupljanja i ne doživljavamo kao proteste studenata, poručio je predsednik SKONUS-a Milan Savić.

Foto: Skonus

Savić je apelovao na student da ne dozvole da ih neko iskorišćava i izmanipuliše u političke svrhe, ukazavši da je SKONUS uvek podržavao volju i zahteve studenata kada se radilo o borbi za njihova prava i kvalitet studiranja.

Kako je rekao, svaki student, kao punoletan građanin, ima pravo na političko opredeljenje i politički aktivizam, ali Studentska konferencija Univerziteta Srbije je organizacija studenata, a ne politickih aktivista.

Apel zvaničnih studentskih organizacija medijima: Ne nazivajte proteste studentskim

Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, kao i 13 studentskih organizacija Novosadskog univerziteta javno su se ogradili od, kako navode, takozvanih studentskih protesta, jer su, tvrde, zahtevi koji se pominju na tim protestima izričito politički i ne sadrže nijedan jedini zahtev koji se tiče studenata i studentskog standarda.

U saopštenju se navodi da je legitimno pravo svakog građanina da izrazi svoje nezadovoljstvo, i to ne može niti sme da se osporava, ali se ističe da se, isto tako, protesti koji nemaju apsolutno nijedan studentski zahtev, cilj ili zaštitu prava studenata ne mogu niti smeju nazvati studentskim.

- Zvanične studentske organizacije i institucije ne žele da učestvuju u političkim prepucavanjima, niti će dozvoliti da budu zloupotrebljene u te svrhe - navodi se u saopštenju.

Studentski parlament upozorava sve kolege "da ne dozvole da budu izmanipulisani, i da se zapitaju da li treba podržati samoproklamovane 'studentske pokrete' čiji je osnovni motiv borba 'protiv sistema'".

Osim studentskog parlamenta Univerziteta u Novom Sadu, saopštenje su potpisale i sledeće studentske organizacije: Studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu, Studentska organizacija Univerziteta u Novom Sadu, Savez studenata Univerziteta u Novom Sadu, Studentska organizacija Ekonomskog fakulteta Subotica-Novi Sad-Bujanovac, Savez studenata Pravnog fakulteta, Savez studenata Prirodno-matematiekog fakulteta.

Na spisku potpisnika su i Organizacija studenata Medicinskog fakulteta, Savez studenata Fakulteta tehničkih nauka, Savez studenata Filozofskog fakulteta, Studentska asocijacija Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja, Studentska unija Medicinskog fakulteta Novi Sad, Studentska unija Tehnološkog fakulteta i Savez studenata Medicinskog fakulteta.

Ove studentske organizacije boriće se i zalagati za očuvanje autonomije Univerziteta, za bolje uslove i kvalitet studiranja, kao i za znanje koje će stvarati lepšu i bolju Srbiju, navode u saopštenju, a student prorektor Univerziteta u Novom Sadu Darko Marić novinarima je rekao da ni jedna zvanična studentska organizacija u Novom Sadu niti studentski parlament Univerziteta u Novom Sadu nisu organizatori protesta, zbog čega je apelovao na medije da proteste ne nazivaju studentskim.

#Beograd

#Protest

#Studenti

'