AKTUELNO

Direktor Kancelarije za KiM uputio je šefici misije Euleks pismo u kome se apeluje da Ivanoviću u ponovljenom sudskom podstupku bude omogućeno da se brani sa slobode.

Vlada Srbije je Misiji Euleks na Kosovu i Metohiji pružila garancije da će Oliver Ivanović, ukoliko mu u ponovljenom postupku koji se protiv njega vodi bude omogućeno da se brani sa slobode, biti dostupan pravosudnim organima, saopšteno je iz Kancelarije za Kosovu i Metohiju.

-Ne dovodeći u pitanje načelo nezavisnosti sudstva, molimo vas da hitno preduzmete mere iz svoje nadležnosti i iskoristite sva sredstva koja vam stoje na raspolaganju kako bi se Ivanović oslobodio iz sudskog pritvora, odnosno kako bi na slobodi sa svojom porodicom sačekao okončanje predmetnog sudskog postupka - navodi se u pismu koji je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić je u ime Vlade uputio šefici misije Euleks Aleksandri Papadopulo.

Đurić je u pismu ocenio da odluka Apelacionog suda privremenih institucija samouprave u Prištini predstavlja korak ka konačnom zadovoljenju pravde, imajući u vidu da je prvostepenom presudom Ivanović proglašen krivim iz političkih razloga, budući da izvedeni dokazi i izjave svedoka tokom postupka nisu pokazali ni individualnu ni komandnu odgovornost za navodna ubistva civila albanske nacionalnosti aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici.

Ističe se da su ostali optuženi u postupku - Dragoljub Delibašić, Aleksandar Lazović, Ilija i Nebojša Vujačić oslobođeni svake krivične odgovornosti.

U pismu se podseća i da se Ivanović nalazi u pritvoru od 27. januara 2014. godine i to u sudskom pritvoru koji je 21. septembra 2015. godine bio zamenjen kućnim pritvorom, da bi mu od 28. januara 2016. godine ponovo bio određen sudski pritvor.

Iz Kancelarije za KiM podsećaju i da je tokom boravka u sudskom pritvoru Ivanoviću narušeno zdravlje, a takođe trpi i veliki duševni bol zbog odvojenosti od porodice.

U dopisu se podseća da je Vlada Srbije 10. februara 2014. donela zaključak kojim se pružaju garancije da će Ivanović biti dostupan tokom trajanja krivičnog postupka, o čemu je Euleks tada zvanično obavešten i naglašava se da su date garancije i dalje na snazi.

#Oliver Ivanović

#Suđenje

#Vlada Srbije

'