separator
Info
ZABAVAAKTUELNO

vesti

Detaljna satnica Erdoganove posete Srbiji: Evo šta će sve obići sa Vučićem


Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dolazi sutra u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.


Svečani doček turskom prdsedniku biće priređena sutra u 12:30 časova ispred Palate Srbija, saopštila je Služba za saradnju sa medijima.  

Dvojica predsednika potom će obići izložbu "Srbija i Turska u dokumentima Osmanskog arhiva i Arhiva Srbije", a u 13.00 sati sledi tet-a-tet razgovor Vučića i Erdogana.

Za 14:00 časova predviđena je sednica Visokog saveta za saradnju Srbije i Turske koju će voditi dvojica predsednika.  

Sat kasnije Vučić i Erdogan obratiće se medijima.  

Istovremeno biće potpisan niz bilateralnih dokumenata i predstavljeno zajedničko izdanje poštanskih maraka povodom 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Republike Srbije i Republike Turske.  

Od 16.00 časova uslediće srpsko-turski poslovni forum na kome će se obratiti dvojica predsednika, a predsednik privredne komore Srbije Marko Čadež i predsednik predsednik Odbora za ekonomske odnose sa inostranstvom Turske Nail Olpak, govoriće o privrednoj saradnji dve zemlje i planovima za njeno unapređenje.  

Drugog dana posete, predsednici Vučić i Erdogan biće domaćini na Trilateralnom samitu Srbije, Bosne i Hercegovine i Turske,nakon koga su predviđene zajedničke izjave za medije. Delegaciju BiH predvodiće trojica članova Predsedništva, Željko Komšić iz reda hrvatskog naroda i trenutno predsedavajući tim telom, zatim srpski član, Milorad Dodik i bošnjački Šefik Džafervić.  

Jedan od najavažnijih momenata posete Erdogana svakako je svečano obeležavanje početka radova na izgradnji autoputa Beograd - Sarajevo, u utorak popodne.  

Auto-put Beograd - Sarajevo značajan je za povezivanje celog regiona, radovi na jednom delu prstena autoputa, deonici između Sremske Rače i Kuzmina su u toku, a izvodi ih turska kompanija Tašjapi zajedno sa srpskim kompanijama.  

Sa Erdoganom u Beograd dolazi više od sto turskih privrednika iz raznih oblasti, prehrambene, tekstilne, drvne i autoindustrije.  

Reč je o velikim infrastrukturnim projektima, investicijama u oblast saobraćaja, ali i novim fabrikama koje će obezbediti nova radna mesta.  

Pored kapitalnog infrastrukturnog projekta, autoputa između glavnih gradova Srbije i BiH, sa Turskom započinju značajni projekti, rekonstrukcija puta Novi Pazar - Tutin.  

Najavljeno je i da će tokom posete Erdogana, biti otvoreno pet turskih kompanija i postavljen kamen temeljac za izgradnju jedne fabrike.  

Proteklih godina ekonomska saradnja Srbije i Turske, koje imaju Sporazum o slobodnoj trgovini, jača, a o tome svedoči i podatak da je prošle godine robna razmena premašila milijardu evra (1,084 milijardi evra).  

Potencijal za proširenje saradnje vidi se u drvnoj industriji, mašinskoj, ali i u IT sektoru. Podaci kažu da u Srbiji posluje 151 preduzeće u kojima je više od 50 odsto kapitala u turskom vlasništvu.  

Vesti Minut dva

Nacionalni Dnevnik

Komični video i skrivena kamera

Komentari • 0

Komentari uvredljivog sadržaja neće biti odobreni.

korisnik

povezane vesti