AKTUELNO

Japanski premijer Šinzo Abe stiže danas u dvodnevnu zvaničnu posetu Srbiji, zajedno sa delegacijom japanskih privrednika, a domaćin će mu biti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

To je prva poseta jednog japanskog zvaničnika Beogradu na tako visokom nivou u poslednje tri decenije, pa je dolazak Abea unapred dobio epitet "istorijski".

Ceremonija svečanog dočeka biće priređena popodne ispred Palate Srbija, a posle toga uslediće plenarni sastanak delegacija Srbije i Japana.

Svečanom dočeku ispred Palate Srbija prisustvovaće i predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, koja će učestovati i na plenarnom sastanku delegacija Srbije i Japana.

Prema programu posete, kasnije posle podne predviđen je sastanak delegacija sa privrednicima dveju zemalja, na kojem će se učesnicima obratiti Vučić, Abe i Brnabićeva.

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Jadranka Joksimović i ambasador Japana u Srbiji Đunići Marujama potpisaće Notu o volonterskom programu japanske prekomorske saradnje.

U 17.45 časova predivđene su izjave za medije predsednika Vučića i premijera Abea.

Abe će Srbiju posetiti u okviru svoje evropske turneje kao jedinu zemlju koja nije članica EU Srbija i Japan ove godine obeležavaju 136 godina od uspostavljanja odnosa I, premda u poslednje tri decenije nije bilo bilateralnih poseta na nivou šefova država ili vlada, ti odnosi su tradicionalno dobri I prijateljski, a Japan je i među najvećim donatorima našoj zemlji, u ukupnoj vrednosti od oko 500 miliona evra.

Japan je članica G7, treća svetska ekonomska sila, i u međunarodnim odnosima ima veliki uticaj.

Japan je takođe tehnološki razvijena zemlja, a mnoge kompanije, uključujući Panasonik, već posluju u Srbiji.

Srbija je veoma zainteresovana za japanske investicije u oblasti automobilske, hemijske, farmaceutske i IT industrije, kao i ulaganja u oblasti poljoprivrede, zaštite životne sredine i turizma.

Ukupna robna razmena u 2016. iznosila je 153 miliona evra, a 2015. je bila 137 miliona evra.

#Japan

#Poseta

#Premijer

#Šinzo Abe

'