AKTUELNO

Ono što radi koalicija "Sloboda" na čelu sa Nenadom Rašićem, snažan je udarac na Srbe i Srbiju, kažu sagovornici emsije Pravac koja se emituje na Pink3 kanalu.

U četvrtak uveče, u ponoć, počinje izborna tišina povodom vanrednih parlamentarnih izbora na Kosovu koji su zakazani za 6. oktobar.

Hašim Tači odlučio je da se tog dana glasa za novi saziv kosovskog parlamenta, jer je prethodni raspušten nakon ostavke premijera Ramuša Haradinaja.

Foto: TvPink Printscreen

„Srpska lista“, po nekim procenama, pretenduje da na ovim izborima dobije najviše glasova Srba koji žive na Kosovu.

Međutim, nije „Srpska lista“ jedina koja će u ime Srba da se kandiduje, već dobija jednu koaliciju koja je takođe sačinje od ljudi srpske nacionalnosti.

To nije sve, upravo je ova koalicija, koja sebe nazvia „Slobova“ svojim predstavljanjem glasačima skrenula svu pažnju na sebe.

Kandidat koalicije „Sloboda“ za premijera Kosova Nenad Rašić objavio je predizborni spot na albanskom jeziku u kom je pozvao građane da glasaju za tu koaliciju kako bi se kako je naveo, „zajedno odrekli političkog monstruma koji se zove Srpska lista”.

Rašić je spot za parlamentarne izbore 6. oktobra snimio u Prizrenu.

Inače, Koaliciju „Sloboda“ čine Progresivno demokratska stranka Nenada Rašića i Nova partija Kosova Dejana Mirića, a na listi kandidata za poslanike te koalicije nalaze se i predstavnici dve građanske inicijative, kao i nezavisni kandidati Rada Trajković i Slaviša Petković.

Dušan Kozarev iz kancelarije za KiM rekao je da je ovako nešto neočekviano, i da je normalno da Srbi na ovo reaguju emotivno.

Foto: TvPink Printscreen

- To je pavi udarac za sve Srbe. Rašić u kampanji poziva Albance da ga izaberu kao legitimnog predsatvnika – kazao je Kozarev.

Ovaj spot je inače jako teško pao Simi Spasiću iz Udruženja kidnapovanih i ubijenih na KiM.

Foto: TvPink Printscreen

- Ja samo možda slabić oko svega ovoga. Rašića dugo poznajem. On je pogazo srpske i kosovske žrtve. Ja sam uvek na protestima pokazivao fotografiju gde albanski vojnici drže odsečene, srpske glave. I nakon svega kroz šta smo prošli, Rašić poziva Albance da galasaju za njega. On poziva zločince, UČK, da glasaju za nejga. Zar on misli da se bogati na kostima ubijenih ljudi. On traži podršku takvih ljudi. Ja garantujem, da kada bi se suprtuno desilo, tog Albanca bi javno ubili – kazao je Spasić vidno i dalje potrešen.

Predrag Gajić Centar za društvenu stabilnost kaže da je za „Srpsku listu“ važno da na predstojećim izborima osvoji svih deset poslaničkih mesta istakavši da nije reč o želji da se zauzme kompletna vlast na KiM.

Foto: TvPink Printscreen

- Nakon što se formira novi saziv parlamenta najmanje jedan ministar mora biti srpske nacionalnosti. Ono što je problem je to što nije propisano iz koje oblasti taj resro može da pripadne Srbima. Ukoliko Rašić uđe u Parlament može da dobije ministarsko mesto. On je svestan da ne može da dobije podršku Srba, i zato traži podršku Albanca – objašnjava Gajić.

- Sigran sam da će Srbi da glasaju za Srpsku listu. Ja se nadam da Rašić neće dobiti ni jedan mandat – ocenjuje on.

#Izbori

#Kosovo

#Srbija

'